TINEJDŽER PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD  U BEČU: Turski učenik (14) zbog džihadizma osuđen na robiju!
Foto: Printscreen Oe24.at

Priznao

TINEJDŽER PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD U BEČU: Turski učenik (14) zbog džihadizma osuđen na robiju!

Austrija -
Sudija je izrekao kaznu od dve godine zatvora, od čega je osam meseci obavezno

BEČ - Dečak turskog porekla Merkan G, star 14 godina, osuđen je danas pred Pokrajinskim sudom u Sankt Peltenu na zatvorsku kaznu od dve godine, od toga 8 meseci obaveznog zatvora, zbog planiranja terorističkog napada na bečku železničku stanicu Vestbanhof.

Učenik iz Sankt Peltena, koji će za par dana napuniti 15 godina je priznao krivicu. Suđenje je, zbog činjenice da se radi o maloletniku, a i priznanju, održano bez prisustva javnosti. Sudija je izrekao kaznu od dve godine zatvora, od čega je osam meseci obavezno.

Sudija Markus Grinberger je obrazložio da je otežavajuća okolnost bila činjenica da se radi o dva krivična dela, a olakšavajuća priznanje, kao i da je do krivičnog dela mladić bio nekažnjavan. Dečak je osuđen za zločinačko terorističko udruživanje i navođenje na sprovođenje terorističkog krivičnog dela.

On je istakao da je sud bio pred dilemom koju kaznu da izrekne za nameru 14-ogodišnjaka da u vazduh digne bečku stanicu Vestbanhof, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora. Sudija je opomenuo mladića da se naredne tri godine ponaša u skladu sa zakonom i tesno sarađuje sa nadležnim ustanovama i psihijatrom.

Ukoliko ne bude bilo tako zatvorska kazna od osam meseci biće preinačena u dužu. Mladić turskog porekla, uputio se prošle jeseni u Beč s namerom da digne u vazduh bečku železničku stanicu. On se, o načinu izrade bombe, informisao preko interneta, ali nije uspeo da sprovede u delo svoje namere, jer je njegov nestanak prijavila porodica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track