LAJTL UPOZORIO: Kraj Šengena značio bi za Austriju štetu od 1,2 milijarde evra godišnje!

Ekonomija u senci migrantske krize

LAJTL UPOZORIO: Kraj Šengena značio bi za Austriju štetu od 1,2 milijarde evra godišnje!

Austrija -
BEČ - Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl upozorio je danas da bi ukidanje Šengena nanelo veliku štetu po austrijsku privredu, procenjujući negativne posledice na 1,2 milijardi evra godišnje.

On je u Briselu naglasio da je to još i "donja granica" procene. Lajtl se, u govoru u Briselu, prenosi APA, usprotivio podizanju graničnih ograda unutar Evrope.

"Ponovo se želi podići ograda na Breneru. To bi prevoznicima nanelo štetu od dva miliona evra dnevno, i to samo za Austriju. U to nisu uračaunate posledice po turizam. Pre svega, dnevni turizam bi bio pogođen, jer niko ne bi želeo satima da čeka na granici da bi istog dana krenuo nazad", smatra Lajtl, dodajući da bi broj turista, koji putuju u Austriju na jedan dan, opao za deset do 20 odsto.

Lajtl se osvrnuo i na pismo ministra finansija Austrije Hans Jerga Šelinga Evropskoj komisiji u kojem zahteva povraćaj sredstava zbog viših izdataka Austrije na osnovu velikog broja prihvaćenih izbeglica, naglasivši da je taj zahtev trebalo da uputi predsedniku Saveta EU Donalu Tusku.

Lajtl smatra da je opravdan zahtev Šelinga da one zemlje, koje ne žele da prime izbeglice barem treba da pokažu finansijsku solidarnost sa onim državama koje su prihvatile izbeglice.

"Raspodela na 28 država nije uspela i to je veliko razočarenje", kazao je Lajtl dodajući da se sve više nacionalizam nameće humanosti. Predsednik Privredne komore Austrije izrazio je zabrinutost da bi Evropa solidarnosti mogla biti trajno promenjena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track