LEKARI TRAŽE OBAVEZNU VAKCINACIJU DECE: Epidemija malih boginja u Austriji!
Foto: Profimedija

rekordan broj obolelih

LEKARI TRAŽE OBAVEZNU VAKCINACIJU DECE: Epidemija malih boginja u Austriji!

Austrija -
Iako se smatralo da je ova bolest u Austriji iskorenjena, bolest se povratila, a lekari tvrde da je to pre svega zbog malog broja vakcinisanih

BEČ - Broj pacijenata obolelih od malih boginja u Austriji je u porastu. Ministarstvo zdravlja upozorava da je od početka godine do sada zabeleženo 147 slučajeva malih boginja, što je više nego u celoj 2014. godini, kada je bilo 117 zaraženih. Virus je u Austriju stigao iz SAD i Nemačke.

Iako se smatralo da je ova bolest u Austriji iskorenjena, bolest se povratila, a lekari tvrde da je to pre svega zbog malog broja vakcinisanih, zbog čega apeluju na građane da što pre prime vakcinu protiv ove bolesti, čak traže obaveznu vakcinaciju u vrtićima i školama.

" Poslednje dve godine beležimo povećan broj obolelih od malih boginja" kaže Pamela Rendi-Vagner (Pamela Rendi­Wagner), direktorka Odeljenja za javno zdravlje Ministarstva zdravlja.

Kako ORF navodi 2010. godine bilo je samo 58 slučajeva malih boginja, sledeće godine zabeleženo je čak 120, 2012. godine bilo samo 35, naredne godine 75 slučajeva, da bi 2014. godine broj obolelih dostigao brojku od 117. Međutim, do 20. aprila 2015. godine imamo alarmantnih 147 slučajeva.

Dok su Slovenija, Mađarska, Češka i Slovačka uspele da iskorene ovu bolest, u Austriji to nije slučaj jer ima mnogo protivnika vakcinacije. Prošle godine stopa vakcinacije povećana je za 23 posto što je međutim i dalje daleko od 95 odsto da bi se ova bolest iskorenila.

Pri tom lekari upozoravaju da se ne radi o bezopasnoj dečijoj bolesti, zbog čega je vacinacija propisana i zakonom.Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, širom sveta tokom 2013. godine zabeleženoje 145,700 smrtnih ishoda malih boginja ­ naročito u zemljama sa niskom zdravstvenom zaštitom. Spekuliše se da bi zbog nevakcinacije od malih boginja godišnje moglo da umre 13,8 miliona ljudi. Evropsku javnost na šokirala je smrt jedne bebe početkom 2015. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track