OSVETA PRED BOŽIĆ: Teroristi zapretili da će dići austrijski hotel u vazduh!
Foto: Rojter

Posle operacije "Palmira" u Austriji

OSVETA PRED BOŽIĆ: Teroristi zapretili da će dići austrijski hotel u vazduh!

Austrija -
Radikalna islamistička scena oseća da mora pokazati Austriji da je aktivna i opasna, a vreme pre velikog hrišćanskog praznika Božića je idealno za tako nešto, upozoravaju stručnjaci za borbu protiv terorizma

BEČ - Grupa muslimanskih ekstremista, koja sebe naziva "kavkaski teroristi" zapretila je da će dići u vazduh luksuzni hotel u jednom austrijskom mondenskom skijalištu, u znak osvete zbog hapšenja i pritvaranja radikalnih islamista u Beču, Gracu i Lincu. Oni su majlom zapretili da će eksplozivom razneti luksuzni hotel na zapadu države, u znak odmazde zbog hapšenja njihove "braće" u policijskoj operaciji "Palmira" u Austriji.

Preteće elektronsko pismo napisano je na engleskom jeziku i stiglo je na adresu hotela čije ime mediji ne navode. S obzirom da se pošiljalac povezuje sa Kavkazom, pretpostavlja se da je reč o licu koje je možda Čečen.

Hotel je odmah evakuisan i eksperati za deminiranje su detaljno pregledali objekat. Nikakva eksplozivna naprava nije pronađena, ali je hotel stavljen pod policijsku zaštitu.

Eksperti za bezbednost kažu da nije dobro širiti paniku, ali oprez nije naodmet, pogotovo sad. Radikalna islamistička scena oseća da mora pokazati Austriji da je aktivna i opasna, a vreme pre velikog hrišćanskog praznika Božića je idealno za tako nešto, upozoravaju stručnjaci za borbu protiv terorizma.

Očekivalo se da će Austriji biti zaprećeno terorističkim akcijama posle hapšenja i produživanja pritvora Mirsadu Omeroviću, alijas Ebu Tejmi i još sedmorici njegovih istomišljenika. Hotelijerstvo i turizam u celini su delatnosti koje mogu da pretrpe veliku štetu i zbog samih terorističkih pretnji.

Policija vidi dva izvora opasnosti. Jedan su terorističke organizacije koje bi mogle da izvedu napad na Austriju, a druga opasnost je da neki pojedinac, bombaš samoubica, krene u ličnu terorističku misiju, kao što se već dogodilo u Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track