KINA LANSIRALA DRUGU RAKETU NA DALJU STRANU MESECA: Svemirom će putovati pet dana, a ime misije nosi POSEBNO ZNAČENJE (FOTO/VIDEO)
Foto: AP

prva zemlja u istoriji koja će doneti uzorak sa TOG DELA MESECA

KINA LANSIRALA DRUGU RAKETU NA DALJU STRANU MESECA: Svemirom će putovati pet dana, a ime misije nosi POSEBNO ZNAČENJE (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Kina je danas lansirala drugi lender na dalju stranu Meseca. Ako misija bude uspešna, biće to prva zemlja u istoriji koja će doneti uzorak sa dela Meseca koji Zemlja nikada ne vidi.

Misija se zove Chang'e-6, nazvana je po kineskoj boginji meseca i izgovara se „Čanga“. Poleteo je na vreme u 17:27 po lokalnom vremenu pod tmurnim nebom sa svemirske lokacije Venčang na ostrvu Hainan u južnoj Kini, nošen u svemir raketom Long 5. Otprilike 32 minuta nakon lansiranja, letelica se odvojila od rakete i misija je nastavila na petodnevno putovanje do Meseca.

Zašto dalja strana meseca?

Za razliku od Zemlje, čija erozija i pomeranje kore neprestano obnavljaju njenu površinu, Mesec ostaje zamrznut u vremenu. Proučavajući uzorke sa različitih delova Mesečeve površine, naučnici traže informacije o poreklu i evoluciji Zemljinog satelita. Ali do sada su Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez i Kina prikupljale uzorke samo sa bliže strane Meseca.

Dalja strana meseca - to zapravo nije tamna strana meseca - razlikuje se od bliže strane. Ima deblju koru, više kratera i manje marija, ili ravnice gde je nekada tekla lava. Ali niko zaista ne zna zašto su dve strane Meseca toliko različite.

„Ljudi žele da znaju zašto se to dogodilo“, rekao je Ji Ksu, profesor na Institutu za svemirske nauke Univerziteta nauke i tehnologije u Makau i član naučnog tima Chang'e-6. „Ako možemo da prikupimo neke uzorke sa druge strane, onda bismo možda mogli da dobijemo neke tragove za ova pitanja.

Kako se Chang'e-6 uklapa u šire kineske ciljeve istraživanja svemira?

Kineski program istraživanja Meseca jedan je aspekt rastućeg prisustva nacije u svemiru, što uključuje misije na Mars i buduće posete asteroidima . Serija misija Čang'e, dizajnirana 1990-ih, uključivala je tri faze: orbitiranje, sletanje i uzorkovanje. Do sada ima stopu uspešnosti od 100 odsto.

Sa povratkom uzorka Chang'e-6, rekao je dr Kian, kinesko istraživanje Meseca će se okrenuti ka novoj strategiji: istraživanje, izgradnja i korišćenje. Njegove sledeće dve misije su već u razvoju.

Chang'e-7, za koji se očekuje da će biti lansiran 2026. godine, tražiće vodu u blizini južnog pola Meseca. Chang'e-8 će istražiti materijal u istom regionu koji bi potencijalno mogao da se koristi za izgradnju buduće infrastrukture, navodi Kineska nacionalna svemirska administracija .

Kina se nada da će poslati astronaute na Mesec 2030. godine, a takođe radi na uspostavljanju stalne, međunarodne baze za istraživanje Meseca do 2030-ih.

(Kurir.rs/ The NY Times/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:43

KINA NEĆE DOZVOLITI DA RUSIJA PADNE, A RAZLOG JE JASAN! Analitičar: Novo žarište izbiće IZNENADA na mestu koje NIKO NE SPOMINJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track