VOJNI AVIONI STIGLI U NOVU KALEDONIJU! Haos u francuskoj teritoriji ne prestaje, u toku akcija spasavanja TURISTA (FOTO)
Foto: Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia, Delphine Mayeur / AFP / Profimedia, Marco McGinty / Alamy / Alamy / Profimedia

AUSTRALIJA I NOVI ZELAND POSLALI LETELICE

VOJNI AVIONI STIGLI U NOVU KALEDONIJU! Haos u francuskoj teritoriji ne prestaje, u toku akcija spasavanja TURISTA (FOTO)

Planeta -

Transportni avion australijske vojske poleteo je iz Nove Kaledonije, francuske teritorije u Tihom okeanu, a u letelici su turisti koji su više od nedelju dana bili zarobljeni na arhipelagu usled nemira zbog kojih je zatvoren međunarodni aerodrom.

BBC navodi da je ovo prva od dve letelice oružanih snaga Australije poslate po 300 državljana te zemlje koji su zatražili pomoć.

Prema podacima sa sajta Flajtradar24 u Novu Kaledoniju stigao je i avion novozelandske vojske.

Vlada u Velingtonu je saopštila da je on deo "serije" planiranih letova čiji je cilj da oko 50 državljana Novog Zelanda vrate kući.

Britanski medijski servis podseća da su nemiri počeli prošle nedelje nakon što su poslanici francuskog parlamenta izglasali ustavne promene po kojima svi Francuzi koji su barem deset godina živeli u Novoj Kaledoniji mogu da glasaju na lokalnim izborima.

Navodi se da su vođe domorodačkog naroda Kanaka za ovaj potez Pariza kazale da slabi politički uticaj domaćeg stanovništva.

Nova Kaledonija
foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia

Do sada je u nemirima stradalo četvoro civila, uključujući najmanje troje Kanaka, kao i dva policajca, a povređene su desetine ljudi i uhapšeno više od 200 osoba.

Francuska Visoka komisija u Novoj Kaledoniji je saopštila da su žandarmi, pristigli iz Francuske kako povratili kontrolu nad 60 kilometara dugim putem od prestonice Numee do aerodroma, do sada "neutralisali" 70 blokada te saobraćajnice, ali je aerodrom i dalje zatvoren.

Nova Kaledonija
foto: AP/Michael Craig

Australijski turista Maksvel Vinčester kazao je za AFP da su on i supruga Tifani "ushićeni" što se vraćaju kući nakon što više od nedelju dana nisu smeli da napuste rizort u blizini Numee.

Francuska agencija je ranije objavila procene da je oko 3.200 turista i drugih putnika ostalo zarobljeni na arhipelagu.

Nova Kaledonija
foto: AP/Michael Craig

Oni koji su prinuđeni da ostanu u Novoj Kaledoniji kažu da moraju da štede hranu dok čekaju da budu izbavljeni.

Nova Kaledonija
foto: AP/Michael Craig

Australijanka Džoan Elijas se nalazi u rizortu u Numeni sa suprugom i četvoro dece ui rekla je da im je poručeno da napune kadu vodom za slučaj da dođe do njenog nestanka.

Nova Kaledonija
foto: AP/Kevin S Vineys

- Deca su definitivno gladna zato što nemamo baš neki izbor šta bismo im dali da jedu. Ne znamo koliko ćemo još da budemo ovde - kazala je Elijas proteklog vikenda.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track