PACIJENTI U PANICI: Oboleli od raka čekaće nedeljama na operaciju!
Foto: Nemanja Pančić

Posledice reforme zdravstva u Austriji

PACIJENTI U PANICI: Oboleli od raka čekaće nedeljama na operaciju!

Austrija -
Žene obolele od raka dojke do sada su u Opštoj bolnici u Beču čekale maksimalno tri dana na operaciju i uklanjanje malignog tumora, a ubuduće će morati da čekaju najmanje 14 dana

BEČ - Zbog nedavne reforme u zdravstvu i novog radnog vremena austrijskih lekara pacijenti oboleli od raka, čekaće mnogo duže na operacije.

Žene obolele od raka dojke u Opštoj bolnici u Beču (AKH Wien) do nedavno čekale maksimalno tri dana na termin za operaciju i uklanjanje malignog tumora, ubuduće će morati da čekaju najmanje 14 dana!

„Šta mislite kako će ova činjenica delovati na one kojima je operacija neophodna? Austrija se donedavno dičila brzim zakazivanjem operacija nakon otkrivanja raka, i najmodernijom tehnologijom i tretmanima“, upozorava doktor Ginter Šteger (Günther Steger), načelnik onkologije za obolele od raka dojke.

Stručnjaci upozoravaju i na to da je kvalitet lečenja opao posle reforme jer sada na 40 pacijenata dnevno dođe svega jedan i po doktor. Najbolji onkolozi države povodom svetskog dana raka upozoravaju da će Austrija, koja je nekad u Evropi bila među najboljima u oblasti onkologije uskoro doživeti krah. Doktori zahtevaju povećanje osoblja i pomoć države.

„Mi želimo da održimo nekadašnji kvalitet, ali to nije izvodljivo sa ovim brojem stručnjaka koji pored toga ne smeju da rade više od 48 sati nedeljno!“, dodaje profesor doktor Kristof Cielinski (Christoph Zielinski), osnivač inicijative „Živeti sa rakom“.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track