(VIDEO) POGLEDAJTE NAJLEPŠE SKRIVENO MESTO U AUSTRIJI: Park koje se pretvara u jezero!
Foto: Printscreen Youtube

Čudo prirode

(VIDEO) POGLEDAJTE NAJLEPŠE SKRIVENO MESTO U AUSTRIJI: Park koje se pretvara u jezero!

Austrija -
Zbog svojih spektakularnih prizora, kao i odlične podvodne vidljivosti Zeleno jezero u Štajerskoj predstavlja raj za ronioce iz celog sveta

GRAC - Jedan park podno planine Hohšvab (Hochschwab) u Štajerskoj početkom leta, pretvara se u najlepše jezero u Austriji.

Ovo Zeleno jezero (Grüne See) nalazi na 776 metara nadmorske visine, a ime je dobilo jer se ispod neverovatno bistre vode, koja se posle otapanja snega slije sa planina u dolinu, vidi zelena trava, drveće i mnoge druge biljke koje inače rastu u parku. Jasno se vide sve staze, mostići i klupe. Interesantno je da su se drveće i drugo rastinje potpuno prilagodili ovom dvostrukom životu i jednako bujaju i na suvom i pod vodom.

Gotovo nestvarno deluje činjenica da se ovo gorsko jezero nikada ne zamuti, čak ni kada se slivaju nove velike količine gorskih voda. U letnjem periodu dubina jezera je na pojedinim mestima iznosi i do 12 metara.Tokom zimskog perioda jezero presuši i ono se kao nekom čarolijom ponovo pretvori u park sa vijugavim stazama i raskošnim zelenilom.

Preko mostića samo sa  perajama
Preko mostića samo sa perajama

Zbog svojih spektakularnih prizora, kao i odlične podvodne vidljivosti, koja se kreće i do 50 metara, Zeleno jezero predstavlja raj za ronioce iz celog sveta. Temperatura jezera se kreće između 4 i 6 stepeni celzijusa i upravo je ta hladnoća jezerske vode glavni razlog tako dobre podvodne vidljivosti.

Zeleno jezero su 25. oktobra ove godine, tokom televizijskog šoua pod nazivom „9 mesta – 9 blaga“ (9 Plätze - 9 Schätze), kojeg je emitovao austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF), gledaoci i stručni žiri proglasili za „Najlepše skriveno mesto u Austriji“.

http://www.youtube.com/watch?v=GB_VTyulGBQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track