SKANDAL NA BEČKOM AERODROMU: Radnici obezbeđenja krijumčarili izbeglice!
Foto: Web-tribune.com

NASAMARILI BEZBEDNJAKE

SKANDAL NA BEČKOM AERODROMU: Radnici obezbeđenja krijumčarili izbeglice!

Austrija -
Bečka policija uhapsila šest radnika obezbeđenja koji su za svoje usluge uzimali po osobi između 7.000 i 9.000 evra, a do sada je razotkriveno 11 slučajeva

BEČ - Austrijske vlasti otkrile su bezbednosne "rupe" na bečkom aerodromu Švehat, nakon što su pripadnici službe obezbeđenja prošvercovali izbeglice na letove za SAD i Veliku Britaniju, piše bečki dnevnik "Kurir". Posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. na svim aerodromima u svetu povećane su mere bezbednosti.

Međutim, dvojici pripadnika jednog privatnog obezbeđenja na bečkom aerodromu Švegat pošlo je za rukom da urade ono što su do sada eksperti za bezbednosna pitanja uvek isključili kao mogućnost. Oni su uzbeglice prošvercovali pored pasoške i bezbednosne kontrole u avion i tako im omogućili ilegalan ulazak u SAD i Veliku Britaniju. Za svoje usluge su kasirali između 7.000 i 9.000 evra, a do sada je policija uspela da uhapšenima dokaže 11 slučaja.

Ovaj slučaj na videlo je isplivao prilikom istrage velikog šverca ilegalaca, potvrdio je portparol tužilaštva u Kornojburgu Fridrih Kel dodajući da je šest službenika privatnog obezbeđenja uhapšeno.

Oni su, kao obezbeđenje po nalogu Ostrijen erlajnsa, sprovodili dodatne bezbednosne kontrole letova za SAD i druge destinacije. Ta pozicija im je omogućila da prošvercuju ilegalce u avion. Način na koji su delovali bio je do tančina isplaniran, tako da je policiji bilo potrebno više dana da uđu u trag načinu šverca ilegalaca.

Naime, oni su prijatelje i poznanike zamolili za jednu uslugu, tako što bi na njihovo ime kupili avionske karte, kao i elektronsku dozvolu za SAD, a potom su te ljude, na dan putovanja, pustili da čekiraju karte i prođu bezbednosne i pasoške kontrole. U zgradi aerodroma čekali su ilegalci, koji su prošvercovani, sporednim prolazima, pored bezbednosnih kontrola, a zamena karata usledila je na toaletu.

Poslednju pasošku kontrolu, na gejtu, sprovodi njihova privatna služba, tako da im nije bio problem da izbeglice sprovedu do aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track