PAO IM MRAK NA OČI: U Austriji od nove godine veći računi za struju!
Foto: Printscreen Krone.at

STRUJA ZA SADa NE POSKUPLJUJE

PAO IM MRAK NA OČI: U Austriji od nove godine veći računi za struju!

Austrija -
Ovaj porast cena se isključivo odnosi na porez i dodatne troškove, dok je cena struje i njenih tarifa i dalje nepromenjena

BEČ - Građanima Austrije početkom godine stigli su uvećani računi za električnu energiju. Glavni razlog je povećanje poreza, kao i drugih izdataka koji služe finansiranju proizvodnje eko-energije.

Prosečno domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom struje od 3.500 kilovat sati,platiće 2,75 odsto više nego do sada, odnosno 19 evra u proseku. Do sad su domaćinstva u Austriji za proizvodnju i subvencioniranje eko-struje izdvajala 80 evra na godišnjem nivou, dok će od ove godine za to plaćati 100 evra.

Ovaj porast cena se isključivo odnosi na porez i dodatne troškove, dok je cena struje i njenih tarifa i dalje nepromenjena. Samo porez i dodatni troškove su oko 37 odsto ukupne cene računa za struju.

Svi oni koji ipak žele da uštede na računima za struju, mogu to urade ukoliko promene snabdevača električne energije. U tom slučaju uštede se kreću između 87 i 198 evra na godišnjem nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track