MUP AUSTRIJE: Raste broj azilanata sa Kosova!
Foto: Reuters

Povećan broj molbi

MUP AUSTRIJE: Raste broj azilanata sa Kosova!

Austrija -
Prošlog meseca zabeležen je drastičan rast zahteva građana sa Kosova, imajući u vidu da je u septembru podneta 181 molba, u oktobru 195, a prethodno je brojka bila ispod 100 zahteva

BEČ - Broj azilanata u Austriji neprestano raste i u poređenju sa prošlom godinom broj podnetih molbi za dobijanje azila je porastao za čak 125,8 odsto, a uz to je znatno povećan broj azilanata sa Kosova.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije u novembru je 3.507 lica podnelo zahtev za dobijanje azila. Istog meseca prošle godine to je učinilo 1.553 osobe.

Ukupno je do kraja novembra u ovoj godini 22.881 lice podnelo zahtev za dobijanje azila u Austriji, što je, u poređenju sa brojem molbi podnetih tokom čitave prošle godine (15.985) rast od 43,1 odsto.

Inače, septembar i oktobar su bili prvi meseci kada je broj molbi za dobijanje azila prešao 2.000 – 2.496 u septembru i 2.422 u novembru - a u novembru je čak premašio i granicu od 3.000.

Kada je reč o zemljama porekla i dalje se na prvom mestu nalaze građani Sirije, od kojih je u novembru zahtev za dobijanje azila podnelo 1.263 lica, a tokom ove godine 6.987.

Na drugom mestu su Avganistanci (novembar:614, 2014.:4.045), pa slede građani Ruske Federacije (1.523).

Već na četvrtoj poziciji se nalaze građani sa Kosova od kojih je 1.046 podnelo zahtev za dobijanje azila u ovoj godini, a samo u novembru 319.

Prošlog meseca zabeležen je drastičan rast zahteva građana sa Kosova, imajući u vidu da je u septembru podneta 181 molba, u oktobru 195, a prethodno je brojka bila ispod 100.

Među prvih 15 zemalja porekla azilanata nalazi se Srbija, na 15.mestu sa 283 podnetih zahteva u ovoj godini I 21 molbom u novembru.

Najveći broj molbi građana Srbije zabeležen je u septembru - 49. Inače Austrija je Srbiju još mnogo ranije proglasila bezbednom zemljom, tako da gotovo da ne postoje šanse da državljani Srbije dobiju azil.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ove godine se bori sa velikim problemom smeštaja izbeglica, čiji broj neprestano raste. Trenutno su iskorišćeni svi kapaciteti koji stoje na raspolaganju širom Austrije, a MUP smatra da će, naredne praznične dane, moći da prebrodi bez podizanja kampova.

Početak godine nije ukazivao na značajan rast broja podnosilaca molbi za dobijanje azila i brojke od februara, aprila i juna bile su čak ispod onih od 2013. Međutim, nakon toga usledila je prava "eksplozija“ broja podnetih zahteva.

Rat u Siriji nije glavni uzrok za rekordni rast broja azilanata u Austriji, imajući u vidu da su Avganistanci druga najveća grupa sa konstantnim porastom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track