POSLEDNJI DAN ALIJEVA: Tražio konzerve koka-kole i čekao ženu da mu dođe u posetu!
Foto: Reuter

MISTERIOZNO SAMOUBISTVO U AUSTRIJSKOM ZATVORU

POSLEDNJI DAN ALIJEVA: Tražio konzerve koka-kole i čekao ženu da mu dođe u posetu!

Austrija -
Pili smo kafu tog dana i smejali se. Nije bio depresivan, izjavljuje zatvorenik blizak Rakhatu Alijevu bivšem ambasadoru Kazahstana u Austriji koji je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u Beču

BEČ - Samo par sati pre svoje smrti Rakhat Alijev (Rakhat Aliyev 52) je naručio od jednog zatvorenika, sa kojim je bio bilzak, da mu donese 4 konzerve “cole-light” u zatvorsku bolnicu u bečkoj opštini Jozefštadt (Josefstadt). To je izjavio četrdesetšestogodišnji čovek, kao svedok u procesu bivšem ambasadoru Kazahstana u Austriji i nekadašnjem zetu kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Zatvorenik koji je bio veoma blizak sa Alijevim tvrdi da on nije planirao samoubistvo. On kaže da je sa Alijevim pio kafu pre i poslepodne na dan njegove smrti i da nije primetio ništa, što bi nagovestilo da je on želeo da se ubije.

“Rekao je da sutra treba da se vidi sa ženom i nije bio depresivan. Taj dan smo se smejali”, izjavljuje ovaj zatvorenik i svedok, koji se još uvek nalazi u zatvoru. On do sada nije bio pozvan na ispitivanje, a obrada njegovih izjava traje već oko tri meseca.

Alijev je 30. maja 2007. godine isporučen Austriji i od tada je sve do ove godine u februaru proveo u bečkom zatvoru. U februaru je Alijev pronađen u svojoj zatvorskoj ćeliji obešen, i tada je rečeno da se radi o samoubistvu. Međutim istraga traje i dalje, zbog čega je državno tužilaštvo zatražilo ponavljanje analiza krvi.

Toksikološki nalazi krvi Alijeva pokazali su prisustvo sredstava za smirenje zolpidema i bromazepana. Bromazepan, koji sapada u grupu benzodiazepina u medicini se koristi i u oblasti psihoterapije, kao što je lečenje strahova. Pronađeni su i paracetamol, koji se koristi protiv bolova i za sniženje temperature, kao i druga dva leka, koje je on koristio kao dijabetičar, i zbog visokog pritiska.

Nakon urađenog testa krvi, po smrti Alijevog, ustanovljeno je da u krvi ima barbiturate, koji služe kao opijumi i zakonom su zabranjeni u Austriji, međutim u ponovljenom toskikološkom nalazu nema pozitivnih rezultata na barbiturate. Pravni zastupnik Alijeva, Mafred Ainedter zahteva da se detaljno ispita zbog čega se sadašnji nalazi ne zasnivaju na prvobitno urađenim i uputio na činjenicu da se dejstvo zolpidema i bromazepama pojačava kada su koriste istovremeno.

(M. Ć.)

Bečko državno tužilaštvo međutim ne vidi tu ništa neobično, a potparol Nina Busek ističe, da su u krvi Alijeva pronađeni lekovi u normalnim dozama, koji odgovaraju terapijama. Ona naglašava da je on imao dosta zdravstvenih problema, zbog čega su mu vrlo često prepisivani lekovi iz različitih grupa.

(M. Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track