ZIMA SE VRAĆA ZA USKRS: Orkanski vetar, kiša i sneg za praznike!
Foto: OBB

Prognoza

ZIMA SE VRAĆA ZA USKRS: Orkanski vetar, kiša i sneg za praznike!

Austrija -
Austrijski meteorolozi kažu da se ovakve brzine vetra na ovom području registruju samo jednom u dve do tri godine

BEČ - Zima se vraća u Austriju i to za uskršnje praznike! Orkan "Niklas", područje olujno niskog vazdušnog pritiska, koje se kreće od britanskih ostrva preko Baltika do Alpa, od ponedeljka hara i u pojedinim delovima Austrije.

Vetar je juče oborio građevinske skele postavljene uz jednu trospratnicu kod mesta Mauerkirhen u okrugu Braunau u Gornjoj Austriji. Skele su pale na dva automobila i potpuno ih uništile. Takođe u Gornjoj Austriji, u regionu Milfirtel, kao i u nekim drugim delovima Austrije, vetar je porušio stabla i blokirao puteve.

Danas će u Austriji biti lošije vreme, poručuju iz Centralnog zavoda za meteorologiju i geodinamiku u Beču. Od kasnog prepodneva u dolinama na severnoj strani Alpa očekuju se naleti vetra brzine i do 110 kilometara na čas. Austrijski meteorolozi kažu da se takve brzine vetra na ovom području registruju samo jednom u dve do tri godine. Vatrogasne službe pripravne su jer se očekuje da će vetar lomiti grane, obarati stabla i nositi crep sa krovova.

Na nekim planinskim vrhovima olujni naleti dostići će brzinu veću od 120 km/h. Vetar će nešto oslabiti u sredu i četvrtak, ali će, ipak, zadržati olujnu jačinu, dok se u petak čekuje smirivanje vetra.

Krajem nedelje, međutim, dolazi sneg. Snežne padavine očekuju se na nadmorskim visinama iznad 600 metara, a u nizinama kiša. Dnevne temperature neće premašivati 10 Celzijusovih stepeni.

Takvo vreme, sa još više snega i jakim vetrom na severnoj strani Alpa povećaće opasnost od lavina. U lavinama u austrijskim planinama ove zime već je poginulo 25 ljudi. To je dvostruko više nego lani kada je 13 osoba izgubilo život.

U Tirolu se očekuje stepen četiri na skali koja označava opasnost od lavina. Stepen četiri je druga najviša procena opasnosti na ovoj međunarodno standardizovanoj skali i znači "velika opasnost".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track