Dačić: Za Kosovo se ne gine, za srpsko Kosovo se glasa
Foto: KURIR

Odgovorio DSS-u

Dačić: Za Kosovo se ne gine, za srpsko Kosovo se glasa

Politika -
Dačić je konstatovao da je Samardžić u sredu bio u Mitrovici, zagovarao bojkot izbora, i da njemu nije bio zabranjen ulaz na Kosovo, ali je zabranjen dolazak onima koji pozivaju Srbe da učestvuju na izborima

BEOGRAD - Za Kosovo se danas ne gine, za srpsko Kosovo se glasa, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da ne slušaju političare koji gledaju samo kako da dobiju poene, već da misle o sebi i svojoj sudbini.

Neće ni (Vojislav) Koštunica, ni (Ivica)Dačić, niti bilo ko puškom da vas brani, već ćete to sami da činite. Onaj ko ne uzme vlast kada mu se nudi, proći će kao Demokratska stranka Srbije (DSS), odgovorio je Dačić na pitanje šefa Poslaničke grupe DSS Slobodana Samardžića o izborima na Kosovu i Metohiji.

Samardžić je, pitajući premijera o izborima, ukazao da se još ne zna ni birački spisak po kojem će se obavljati izbori i dodao da je Vlada Srbije na Kosovu stvorila atmosferu straha, a u Srbiji atmosferu nezainteresovanosti.

Dačić je konstatovao da je Samardžić u sredu bio u Mitrovici, zagovarao bojkot izbora, i da njemu nije bio zabranjen ulaz na Kosovo, ali je zabranjen dolazak onima koji pozivaju Srbe da učestvuju na izborima.

Zašto? Zato što Hašimu Tačiju odgovara da što manje Srba izađe na lokalne izbore ili da pobede oni koji će da sarađuju sa Prištinom, a ne Beogradom, rekao je Dačić.

Ne stvara se atmosfera straha, nego pogrešna slika i atmosfera da onaj ko izlazi na izbore pomaže Tačiju, objasnio je Dačić.

Mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, rekao je Dačić, ali Rezolucijom 1244 priznali smo Kosovo kao posebnu teritoriju.

Dačić je rekao da se politikom "celo Kosovo je naše" došlo do toga da je gotovo celo Kosovo izgubljeno.

Lako je iz Beograda držati predavanja šta da se radi. Ne optužujem bilo koga, svako će odlučiti da li će izaći na izbore, ali u interesu Srba je da imaju svoje rukovodstvo, legitimne i legalne organe, svoju kancelariju u Briselu, ili je u interesu Srba da sedimo i pravimo se da se ništa ne dešava, rekao je Dačić.

Samardžić je istakao da je Srbima u pokrajini jasno da se izbori održavaju po kosovskim zakonima i da prelaze iz jedne države u drugu, ali njima smeta što to Vlada Srbije jasno ne kaže.

Samardžić je upitao Dačića i da li će Vlada Srbije imati bilo kakav uvid u brojanje glasova i iskazivanje rezultata izbora.

Dačić nije direktno odgovorio na to pitanje, ali je pitao Samardžića šta je uradila Vlada Srbije, koju je vodio DSS u vreme kada je priznata nezavisnost Kosova.

Šta ste preduzeli? Vaša obaveza po Ustavu je bila da preuzmete odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Osim što ste polomili trafike i zapalili ambasade, šta ste preduzeli, pitao je Dačić.

Valjda vam je jasno da Kosovo možemo da vratimo samo ratom. Kad je rat za juriš se javljaju najbolji, a kad je mir, za juriš se javljaju najgori, rekao je Dačić.

Nisam čuo da ste reagovali zbog pretnji mojoj deci

Premijer Srbije Ivica Dačić negodovao je u Skupštini Srbije jer mesecima niko nije reagovao dok njegovoj deci prete, i ukazao da je on uvek reagovao kada je nekome prećeno ili kada je neko bio žrtva medijskog linča.

"Nisam čuo da se neko od vas izjasnio i da je dao bio kakvu izjavu o tome što se na primer mojoj deci preti već mesecima. Šta sada, vi imate porodice, a ja nemam!? Budite korektni onda prema svima. Borimo se protiv nasilja. Biti nekulturan i nasilan nije stvar demokratskih principa, to je stvar za policiju", kazao je Dačić.

Dačić je na sednici na kojoj poslanici postavljaju pitanja ministrima, tako odogovorio poslaniku "Bogate Srbije" Zahariju Trnavčeviću koji je izrazio nezadovoljstvo što policija pri privođenju vređa dostojanstvo osumnjičenih za privredni kriminal.

"Video sam kako je ugledni privrednik - vlasnik Industrije mesa Petar Matijević priveden: s lisicama, povijene glave kao da je veliki zlikovac ili narko-diler", rekao je Trnavčević i dodao da su imanja Matijevića uzorno obrađena i da on zapošljava 2.000 ljudi.

"Ne znam gde ste našli Matijevića", rekao je Dačić i podsetio da je malo ko reagovao kada je na sličn način hapšen Dragan Džajić. Dačić je ukazao na značaj sistemske borbe protiv ugrožavanja dostojanstva, medijskog linča, i ukazao da se mora praviti sistem pravedan za svakoga.

Premijer i ministar unutrašnih poslova je rekao da nije policija snimala Matijevićevo privođenje. Ukazao je da je, po zakonu, na policiji da proceni kako će nekoga privesti i da zakon u slučaju Matijevića nije prekšen.

"Drugo je pitanje snimaka, a treće objavljivanje punih imena i prezimena. Najveće siledžije i kriminalci objavljuju se pod pseudonimom, a neki drugi pod punim imenom, ali to je stvar kojom treba da se bavi RRA", rekao je Dačić.

Na početku sednice poslanik iz Bujanovca i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi je izrazio nezadovoljstvo sto se stvara slika da je Veliki Trnovac "balkanski cenar droge", da od 7.000 meštna 6.000 švercuje drogu. Sednici je prisustvovalo 13 od 21 člana Vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track