DETALJI RUŠENJA MORSIJA: Vi se šalite, ja sam predsednik Egipta!
Foto: REUTERS

Ajpedom snimili prevrat

DETALJI RUŠENJA MORSIJA: Vi se šalite, ja sam predsednik Egipta!

Planeta -
U trenutku kada su oficiri ušli u dnevni boravak kako bi uhapsili Mursija, on je sedeo i opušteno pio čaj sa najbližim saradnicima i sinom. Mursi se digao se i uz smešak, i ne sluteći da su ga oficiri koji su ga do tada čuvali došli uhapsiti, ponudio im je da sednu i popiju čaj sa njim

KAIRO - Ovo je neka šala. Pa ja sam predsednik države i niko vas ne može poslati da me uhapsite. Ja sam vrhovni komandant vojske, rekao je Mohamed Mursi trojici oficira Republikanske garde koji su ga došli uhapsiti pre nego što je general Abdel Fatah Al-Sisi na konferenciji za novinare izjavio da je Mursi zbačen sa vlasti, da je suspendovan egipatski ustav, a da će predsedničku dužnost privremeno obavljati predsednik Vrhovnog suda Adly Mahmud Mansour.

Detalji Mursijeva hapšenja procurili su u javnost pošto je jedan pripadnik garde snimao hapšenje iPadom.

U trenutku kada su oficiri ušli u dnevni boravak kako bi uhapsili Mursija, on je sedeo i opušteno pio čaj sa najbližim saradnicima i sinom. Mursi se digao se i uz smešak, i ne sluteći da su ga oficiri koji su ga do tada čuvali došli uhapsiti, ponudio im je da sednu i popiju čaj sa njim.

– Sedite! Odmorite se malo i popijte s nama čaj!

– Izvinjavamo se, ali moramo vas brzo odvesti odavde na sigurnije mesto. Imamo takvu naredbu komandanta vojske generala Abdela Fataha Al-Sisija. Od ovog trenutka više niste predsednik države! Mursi se na te reči cinično nasmejao i upitao:

– A što je ovo? Vojni udar? Kakvu naredbu imate i od koga? Vi jedino možete primiti naredbu od mene! Ja sam predsednik Egipta! Mene je narod izabrao! Niko me neće odvesti odavde bez moga pristanka!

U tom je trenutku njegova politička savetnica Bakinam Al-Sharkawi počela plakati i vikati gurajući oficire dalje od Mursija.

– On je predsednik! Imajte malo poštovanja prema njemu! Što se to događa? Jeste li vi normalni? Njezino urlanje Mursi je pokušao smiriti.

– Sve će biti u redu! Ne brinite se! Sada ću ja nazvati generala Al-Sisija i rešiti nesporazum.

Međutim, general Al-Sisi se nije javio ni na jedan od nekoliko poziva koje je Mursi pokušao uspostaviti pre hapšenja.

– Pa što mi se ne javlja? Što se događa? Na moj poziv on bi trebao odmah dignuti slušalicu? Ja sam predsednik Egipta! Ja sam ga postavio! On mora slušati moje naredbe. Sad ću nazvati TV stanicu i dati saopštenje za javnost i sve će biti u redu! Ne brinite se!

Usledilo je još jedno neugodno iznenađenje za Mursija, jer na njegov poziv državnoj TV stanici javio se jedan od oficira Republikanske garde koji su već ušli i zauzeli zgradu televizije koji mu je kazao da nema sa kime razgovarati jer je TV stanica zatvorena a on više nije predsednik i da će mu za nekoliko minuta to lično saopštiti i general Al-Sisi.

Nakon kratke prepirke, Mursi nije imao izbora osim poći sa oficirima i prihvatiti svoje svrgnuće i hapšenje.

Od početka nereda, Mursi je bio prebačen u sedište garde koja ga je čuvala od demonstranata.

http://www.youtube.com/watch?v=xyt6r0qr7xY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track