Nekadašnji šef Udbe za Kurir svedoči o bivšem ministru unutrašnjih poslova

Jovo Kapičić: Ranković je uglavnom Srbe slao na Goli otok!

Društvo

Autor:

Ranković nije bio nacionalista, nego Jugosloven i komunista, i drugi posle Tita, pa zato ne stoji teza da je iza njegove smene stajala inauguracija antisrpske politike, kaže za Kurir nekadašnji general Udbe

Jovo Kapičić, Aleksandar Leka Ranković, Udba, Goli otok, Srbi, nacionalista

Ni danas ne zna ko je Rankoviću namestio prisluškivanje... Jovo Kapičić

BEOGRAD - Leka je bio komunista, a ne nacionalista.
Jovo Kapičić, nekadašnji šef Udbe, narodni heroj i desna ruka Aleksandra Leke Rankovića, nekadašnjeg šefa Udbe i ministra unutrašnjih poslova, tvrdi da nije tačna ocena premijera Ivice Dačića, koji je pre nekoliko dana rekao da suština Rankovićeve smene na Brionskom plenumu 1966. „nisu bile lažne optužbe o prisluškivanju Tita, nego politika usmerena protiv Srbije i srpskog naroda“.

Rehabilitacija suvišna

- Ranković nije bio nacionalista, nego se borio protiv njih. To su kafanske priče! On je gledao na sve narode kao na ljude i, uostalom, on je zajedno s Titom stvorio Jugoslaviju. Njemu su namestili tu smenu, a ko je to učinio, ne može niko da odgonetne. Neki kažu da su Rusi hteli da sruše Tita preko Rankovića, drugi da su Hrvati i Slovenci hteli da smanje uticaj Srbije - tvrdi Kapičić.

Ali, kako ističe, o tome da Ranković nije bio nacionalista, između ostalog, svedoči i činjenica da je kao glavni čovek Udbe na Goli otok poslao najveći broj Srba i Crnogoraca.

Kapičić smatra da je Rankovićeva navodna rehabilitacija nepotrebna jer, kako kaže, on nije bio zločinac, niti je bio osuđen na robiju poput Milovana Đilasa Đide, nego razrešen dužnosti ministra policije i šefa Udbe.

Konsultacije s Titom

- Odakle sad njima da treba praviti rehabilitaciju protiv Rankovića? Nije istina da je Ranković žrtva Titove mržnje prema Srbima. Tito nije mrzeo Srbe. Ne bi živeo u Beogradu da ih je mrzeo, niti bi bio ovde sahranjen - kaže Kapičić.

Kapičić je ispričao i kako je tekao razgovor između njega i Tita neposredno pre nego što je 1966. godine Ranković razrešen svih funkcija.
- Tito je zvao mene na razgovor zato što sam bio čovek od poverenja, čovek koji je bio u Udbi i Rankovićeva desna ruka i lični prijatelj. Sreo sam se s njim u njegovom kabinetu u Užičkoj 15 i video sam jednog čoveka koji je bio van sebe. Šetao je gore-dole kao lav u kavezu. Kad se malo smirio, rekao mi je: „Znaš, Jova, meni Ranković sprema državni udar, hoće da me skine s vlasti!“ Pitao me je šta treba da uradi. Rekao sam Titu da ja u to ne mogu da poverujem jer mu Ranković nikad nije želeo bilo kakvo zlo. Rekao sam mu i da ću poginuti za njega, ali da ne mogu ništa drugo da kažem, osim da je Ranković njegovo ime uvek pominjao s poštovanjem i želeo mu da što duže živi, radi i vodi Jugoslaviju - priča Kapičić.

Komunistički šablon

Kapičić dalje priča kako ga je Tito, zatim, odveo u spavaću sobu u kojoj je spavao s Jovankom i pokazao prislušne aparate ispod kreveta.
- „Šta to znači? Hajde, reci šta treba da se radi, ti si šef Udbe“, insistirao je Tito na odgovoru. Savetovao sam mu da umesto javnog optuživanja Rankovića da je nekakav zaverenik sazove plenum na kojem bi to pitanje bilo razmotreno. Tito je to prihvatio i taj plenum je sazvan - kaže Kapičić.

Kapičić dalje priča da su na tzv. Brionskom plenumu svi delegati, osim Rankovićevog prvog pomoćnika Stefanovića, glasali za Rankovićevu smenu.
- E, to je bio taj naš šablon komunistički i vreme jednoumlja. Niko se nije usudio da se usprotivi Titovoj odluci - kaže Kapičić.

Ranković je kao glavni čovek Udbe na Goli otok poslao najveći broj Srba i Crnogoraca zoom Ranković je kao glavni čovek Udbe na Goli otok poslao najveći broj Srba i Crnogoraca

Sa Đidom sam pričao o lovu

Kapičić kaže da bi rehabilitacija Milovana Đilasa Đide imala smisla pošto je Đilas, pored toga što je isključen iz CK KPJ, robijao zbog svojih ideja.
- Milovan Đilas Đido mi je takođe bio odličan prijatelj. Kad je napisao onaj sporni tekst u Novoj misli, zvali su me telefonom da pitaju da li sam pročitao tekst. Rekao sam da nisam, nego da je pročitala moja žena. Pitali su da li se moja žena slaže s tekstom. Rekao sam da se ona ne slaže, kao i da se ja ne slažem, jer nas je u tom tekstu predstavio kao drugu klasu. Međutim, kad je izašao iz zatvora, posećivali smo se i pričali mahom o privatnim stvarima, poput lova, a manje o politici - rekao je Kapičić.

Za Jovanku sam bio „naš Jova“

Kad sam odlazio kod Tita i Jovanke, ona je uvek govorila: „Evo naš Jova“. Poslednji put smo se čuli prošle godine kad me je zvala da kaže da nije istina to što sam objavio u knjizi. A zapravo sam zapisao reči Vladimira Popovića, nekadašnjeg šefa kabineta, koji mi je ispričao da ga je Tito odstranio iz rezidencije jer se sporečkao zbog nekog poklona. Jovanka me je pozvala da kaže da to nije istina - ispričao je Kapičić.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (43)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • DR Gane

  DR Gane

  Zar ovaj Srpski ,, dobrotvor,, još nije otišao u njegovu Crnu Goru ,a je toliko obećavao !!!
  Ako je Leka slao srbe na goli otok šta je on radio , verovatno im nosio kolače i voće ????

  240 Odgovori 
 • sasha 021

  sasha 021

  a ko ste vi gospodine Jovo Kapichicu,i dalje pljujete po Srbiji a od nje ste sve dobili,i stanove po centru Beograda i beneficiran staz za koji ste slali svoje sugradjane Srbe iz Crne Gore na Goli otok.

  217 Odgovori 
 • brat nikola

  brat nikola

  kako je moguce da se ovaj izlapeli razbojnik svega seca,samo nezna ko je smestio drugom razbojniku rankovicu,ocigledno je na delu bio razbojnicki obracun.

  192 Odgovori 

Poslednji komentar

 • geneaolog

  geneaolog

  tačno, rođače - nema ni jedne srpske porodice koja ne vuče korijenje iz duklje, zete, travunije, crne gore i hercegovine...onaj ko se time bavi zna a posebno crnogorci ko je iz kojeg plemena i koji mu je rodonačelnik promijenio prezime, pa i slavu.....a isto tako ima i onijeh koji znaju da su se na Cetinje naselili iz centralne Srbije, južno ... više od Užica na poziv gospodara Ivana Crnojevića.(danas perjanice antisrpstva)..zna se toga puno, ali doš'o vakat gorji od kapičićevog da se o ovom nesmije zborit - nema radnog mjesta, nema plate, a bogu fala nema ni golog otoka ! sellam rođače !

  5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!