SRBE NA KiM NABIJAJU U SVOJEVRSNI GETO U 21. VEKU! Srpska lista zahteva uklanjanje kamera postavljenih po Severnoj Mitrovici
Foto: Kurir

saopštenje

SRBE NA KiM NABIJAJU U SVOJEVRSNI GETO U 21. VEKU! Srpska lista zahteva uklanjanje kamera postavljenih po Severnoj Mitrovici

Politika -

Srpska lista saopštila je da je postavljanje kamera i snimanje građana širom opštine Severna Mitrovica najstrašnije kršenje prava na privatnost građana u ovom gradu na severu KiM pred očima čitave međunarodne zajednice i zahteva njihovo momentalno uklanjanje.

- Nakon što Kurtiju nije uspelo da snima Srbe na biračkim mestima i zloupotrebom tih snimaka ugnjetava i maltretira srpski narod, sada je otišao korak dalje pa su odlučili da snimaju sve građane pa čak i maloletnike i decu na ulicama naših gradova, kao da smo deo nekakvog rijaliti programa - navodi se u saopštenju Srpske liste, prenosi Kosovo Online.

U saopštenju se dodaje da se sa postavljanjem kamera „bez ikakvog zakonskog osnova, bez odgovora čemu ti snimci, ko ih kontroliše, u koju svrhu ih prave, i ko je ikada pitao građane za mišljenje na ovu temu, Srbi na severu Kosova nabijaju u svojevresni geto u 21. veku na tlu Evrope“.

Iz Srpske liste pitaju „ko ima pravo da ugrožava privatnost naših građana i odakle bilo kome pravo da snimaju naša deca?“

- To što neko nosi uniformu ili ima vlast u rukama mu ne daje za pravo da radi šta mu je volja i krši osnovna prava srpskog naroda. Očekujemo da u narednim danima Kurtijev režim Srbima naredi nošenje i žutih traka oko ruku, i time još jednom pokaže karakter svoje vlasti kako bi se i na tim snimcima Srbi razlikovali od građana drugih nacionalnosti - navodi se u saopštenju.

Srpska lista, ime srpskog naroda, zahteva momentalno uklanjanje kamera i zaštitu privatnosti građana, kao i reakciju zemalja Kvinte i međunarodnih misija, pre svega EULEKS-a, UNMIK, KFOR i Kancelarije Evropske unije u Prištini na, kako su naveli, drastično kršenje prava građana.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track