KINESKI ZMAJ NEZAUSTAVLJIV: Fabrike probijaju rekorde u proizvodnji
Foto: AP

Privreda u usponu

KINESKI ZMAJ NEZAUSTAVLJIV: Fabrike probijaju rekorde u proizvodnji

Planeta -

PEKING - Fabrička aktivnost u Kini je u martu neočekivano porasla, i to najbržim tempom za gotovo pet godina, što je najnoviji dokaz da druga najveća ekonomija na svetu hvata zamajac.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji meri aktivnost u kineskim fabrikama, porastao je na 51,8 poena u martu sa 51,6 poena iz februara, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, a prenosi agencija Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

To su najbolji podaci od aprila 2012. godine i iznad su granice od 50 poena koja razdvaja rast od usporavanja fabričke aktivnosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ekonomisti koje je anketirao Rojters su, pak, očekivali da će se PMI u martu zadržati na 51,6 poena. Proizvođači su takođe u martu prestali da gase radna mesta, prvi put za gotovo pet godina, pošto se profitabilnost poboljšala. I aktivnost u uslužnom sektoru je ubrzala u martu, pa je zvanični PMI za taj sektor porastao na 55,1 poen, što je najveći indeks od maja 2014. godine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Kineska ekonomija je verovatno u prvom ovogodišnjem kvartalu porasla za 6,8 odsto na godišnjem nivou, što je u skladu sa rastom iz prethodnog tromesečja", kaže ekonomista kompanije "Meršants sekjuritis" Džang Đinping.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja