MAJKA O RINGIŠPILU STRAVE: Deca su nam istraumirana

Incident u Sokobanji

MAJKA O RINGIŠPILU STRAVE: Deca su nam istraumirana

Crna Hronika -
Moja ćerka je na intenzivnoj nezi. Svega se seća, zna kako se zove, reaguje na sve, pomera ruke i noge, rekla je Olivera Anđelić, majka povređene devojčice

NIŠ - Sedmogodišnja devojčica N. A., koja je teško povređena kada ju je u nedelju udarila korpa koja se otkinula sa ringišila u izletištu Borići u Sokobanji, oporavlja se i oseća se dobro, izjavila je majka devojčice.

- Moja ćerka je na intenzivnoj nezi. Svega se seća, zna kako se zove, reaguje na sve, pomera ruke i noge. Nadamo se najboljem. Mirna sam što sam pored deteta i najverovatnije ću ostati ovde pored nje, rekla je Olivera Anđelić, majka povređene devojčice.

U Kliničkom centru Niš saznajemo da su i ostala deca dobro i da će troje otići na kućno lečenje, a četvoro će biti zadržano do daljeg.

Igor Filipović, čiji je sin bio na ringišpilu, kaže da se njegov sin O. F. oseća dobro i da bi trebalo da izađe iz bolnice.

„Nisam želeo mnogo da ga podsećam na ovo što se dogodilo, ali ispričao mi je da je ringišpil pao kada se zaustavljao. Nadam se da će uskoro svi zaboraviti šta se dogodilo“, kaže Filipović.

„Odluka svih roditelja čija su deca povređena je da se vrate kući, a koliko znam, vratiće se i sva deca iz njihovog odeljenja I/3. Moje dete, srećom, nije ozbiljnije povređeno, samo je ugruvano, ali je traumirano i idem po njega da ga dovedem kući - rekla nam je jedna od majki prvačića iz Kruševca.

Valentina Asanović (34) iz Sokobanje, vlasnica zabavnog parka “Boban Panić”, na čijem je ringišpilu nakon što je pukla osovina povređeno devetoro dece iz Kruševca, osumnjičena je sa njenim radnikom Sašom Andrejevićem (30) za izazivanje opšte opasnosti. Policija im je odredila pritvor do 48 sati, nakon čega će biti sprovedeni kod istražnog sudije.

Za rad zabavnog parka koji nije imao dozvolu, a radio je nekoliko godina zaredom bez ikakvog kontrolisanja, za sada niko nije nadležan.

Dragan Mitić, načelnik odeljenja inspekcije rada Upravnog okruga u Zaječaru, ističe da je Asanovićeva svoju firmu odjavila još 2010.

- Taj zabavni park je podignut potpuno bespravno, tako da inspekcija rada ništa nije mogla da učini - istakao je Mitić.Kazniti odgovorne

Povređene prvake obišao je i ministar prosvete Žarko Obradović, koji postavlja pitanje da li je odlazak na ringišpil bio planiran u okviru aktivnosti na rekreativnoj nastavi.

„Ministarstvo je poslalo dva inspektora, jednog u Sokobanju, drugog u Kruševac, da vidimo ko je odgovoran za ovo što se dogodilo. Ono što se mora proveriti je da li je planom i programom predviđen odlazak na ringišpil, što je potpuno nelogično“, rekao je ministar Obradović.

Ministar prosvete dodaje da neće davati nikakve prognoze dok prosvetni inspektori ne utvrde sve okolnosti kako se dogodila nezgoda, i najavio strogo sankcionisanje onoga ko je odgovoran.

Koban bio silazak

Prema inforamcijama koje imaju u školi „Nada Popović“, kobni ringišpil iznenada se obrušio u trenutku kada su đaci počeli da silaze. Već je, kažu, bila završena vožnja.

- Učiteljice su najpre zbrinule povređenu decu, odreagovale su u najkraćem mogućem roku, a potom počele da obaveštavaju roditelje o svemu što se dogodilo, ističe direktorka Ivanović. - Prvo su informisani roditelji devojčice koja je najteže povređena, i oni su vrlo brzo i stigli u Niš.

Novosti

OŠ Nada Popović: U incidentu nema naše odgovornosti

U Školskoj upravi OŠ „Nada Popović“ ističu da njihove odgovornosti u vezi sa organizacijom rekreativne nastave nema, navodeći da jedino čime se bavi školska uprava jeste da „vrši analizu godišnjeg plana škole, kada se održava i rekreativna nastava, ali dalje od toga nema ingerencija“.

U OŠ, odakle je 29. marta grupa od 87 učenika prvog razreda krenula na školu u prirodi navode, za „Novosti“, da se 63 roditelja potpisom, a još desetak u telefonskom razgovoru saglasilo da deca ostanu u Sokobanji do 4. aprila, kako je i bilo planirano.

- Roditelji su zahvalni medicinskom osoblju Kliničkog centra na brizi ukazanoj za svu decu, a učiteljicama, koje su zbrinule mališane, dali su punu podršku, kaže Jelena Ivanović, direktorka škole „Nada Popović“, dodajući da veliku zahvalnost duguju i gradonačelniku Niša, koji je obezbedio smeštaj roditeljima povređenih đaka.Program škole u prirodi se usaglašava sa rekreatorom na terenu, a neki sadržaji, navode u školi, obavezni su. Sekretar škole Biljana Cekić napominje da su iz razgovora sa svojom decom zaključili da se nastava u prirodi nastavlja po predviđenom planu.

Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track