USPEŠAN OPORAVAK: Povređena devojčica van životne opasnosti

Pad ringišpila

USPEŠAN OPORAVAK: Povređena devojčica van životne opasnosti

Crna Hronika -
Neurohirurg prof. dr Ivan Stefanović izjavio je da se devojčica koja je zadobila teške povrede prilikom rušenja ringišpila u Sokobanji uspešno oporavlja i da bi uskoro bi mogla da izađe sa odeljenja intezivne nege

BEOGRAD -Devojčica koja je teško povređena u Sokobanji, kada se polomio stub ringišpila, uspešno se oporavlja.

Devojčica je svesna i komunikativna, sa stabilnim vitalnim funkcijama. I ostala povređena deca se uspešno oporavljaju.

Neurohirurg prof. dr Ivan Stefanović izjavio je da se devojčica koja je zadobila teške povrede prilikom rušenja ringišpila u Sokobanji uspešno oporavlja i da bi uskoro bi mogla da izađe sa odeljenja intezivne nege.

Devojčica je sa korektnim motoričkim funkcijama i stekli su se uslovi da sa odeljenja intenzivne nege bude prevedena na regularno odeljenje, rekao je doktor Stefanović.

Prema njegovim rečima, devojčica će i dalje biti pod stalnim nadzorom lekara u skladu sa povredama i rizicima koje te povrede nose.

Devetoro učenika je juče povređeno kada se polomio stub ringišpila u izletištu Borići u Sokobanji, posle čega su privedeni vlasnica ringišpila i jedan radnik.

Direktorka Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju niškog Kliničkog centra prof. dr Anđelka Slavković, gde je smešteno još sedmoro povređene dece, rekla je da su sva deca dobro i da će troje njih tokom dana biti otpušteno sa klinike.

Još četvoro dece biće zadržano kakobi neke analize bile ponovljene, rekla je doktorka Slavković.

Ministar Obradović posetio povređenu decu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je u Nišu, gde je obišao devetoro učenika povređenih tokom rekreativne nastave na ringišpilu u Sokobanji, da će direktor i zaposleni u školi snositi disciplinsku odgovornost ako se utvrde propusti u izvođenju nastave."Ukoliko nisu poštovani propisi, uslediće disciplinska odgovornost direktora i zaposlenih do smene i gubitka posla", rekao je Obradović novinarima posle obilaska povređene dece iz OŠ "Nada Popović" u niškom Kliničkom centru koja se, prema njegovim rečima, uspešno oporavljaju.Prema njegovim rečima, nije logično i "potpuno je čudno" da se deca u okviru rekreativne nastave voze na ringišpilu i biće utvrđeno kako je do toga došlo.Obradović je rekao da je bezbednost dece najbitnija i tome se apsolutno mora voditi računa a u suprotnom može biti postavljeno pitanje opravdanosti izvođenja rekreativne nastave."Dajem sebi pravo da sačekam nalaz prosvetne inspekcije i da vidimo šta je bilo zapisano u planu rada", rekao je Obradović navodeći da je čuo da taj ringišpil uopšte nije trebalo da radi i da nema dozvolu.Obradović je naveo da je jedan prosvetni inspektor upućen u matičnu kruševačku školu, a jedan u Sokobanju sa zadatkom da provere sve oko izvođenja rekreativne nastave u Sokoanji gde su deca povređena."Inspektor u Kruševcu treba da utvrdi da li je ta nastava planirana u okviru godišnjeg plana rada škole, da li je menjan datum odlaska na rekreativnu nastavu i zašto", rekao je Obradović i dodao da li je to sve urađeno u skladu sa propisima koji to regulišu, da li je izbor mesta bio odgovarajući i sve drugo što je vezano za odlazak u Sokobanju. Inspektor u Sokobanji treba da utvrdi da li je učitelj uradio sve ono što je bio obavezan da uradi priilikom izvođenja nastave, kazao je ministar i dodao da će javnost o rezultatima kontrole ovih inspektora biti obaveštena.Prema njegovim rečima, broj inspektora u Ministarstvu prosvete nije dovoljan za pokrivanje 1.804 osnovne i srednje škole, 2.450 odeljenja ili 900.000 đaka."U Ministarstvu prosvete je zaposleno 435 ljudi, oko 200 radi u školskim upravama, a dvadesetak inspektora pokriva osnovne i srednje škole i još šest inspektora je zaduženo za više od 100 fakulteta i oko 70 visokih škola strukovnih studija što nije dovoljno, naveo je ministar. Dok ne bude promenjen zakon, nećem biti moguće povećavati broj zaposlenih u administraciji, napomenuo je Obradović. Direktor niškog Kliničkog centra dr Zoran Radovanović rekao je da se deca osećaju dobro i da su lekari dobro obavili posao prilikom prijema i zbrinjavanja dece.Povređene je sa ministrom i rukovodstvom Kliničkog centra obišao niški gradonačelnik prof. dr Zaoran Perišić koji je juče roditeljima povređene dece pružio pomoć u smeštaju kako bi ostali uz njih u Nišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track