MISTERIJA NESTALOG BOINGA: Evo zašto je pilot glavni osumnjičeni za udes aviona
Foto: Ap, Rojter

Još im nema traga

MISTERIJA NESTALOG BOINGA: Evo zašto je pilot glavni osumnjičeni za udes aviona

Planeta -
Istraga je utvrdila da je pilot krivac za nestanak aviona na letu MH370 ako je zatajio ljudski faktor

KUALA LUMPUR - Pilot misteriozno nestalog malezijskog aviona Zaharije Šah (53) proglašen je glavnim osumnjičenim u zvaničnoj policijskoj istrazi.

Posle 170 obavljenih informativnih razgovora, istražitelji su utvrdili da je on jedini krivac za nestanak aviona na liniji MH370 pod uslovom da je ljudski faktor kriv za nestak.

Kriminalistička istraga obuhvatila je sve ljude koji su se kobnog 8. mart našli u avionu koji je leteo iz Kuala Lumpura za Peking, ali utvrđeno je da je jedini mogući sumnjivac kapetan.

Britanski Sandej tajms piše da je utvršeno da od celokupne posade jedino pilot Kan, inače otac troje djece, nije imao baš nikakvih planova za budućnost, niti društvenih niti poslovnih. Ostali članovi posade, uključujući i kopilota Farika Hamida, nisu spominjani u kontekstu ove teze.

Tajm stvrdi i da je policija bila svesna glasina koje su pratile pilota. Reč je o njegovim porodičnim problemima, najviše sa suprugom. Međutim Kanova porodica i prijatelji već su se pobunili protiv tih glasina i odbacili ih.

Druga stvar koja baca sumnju na kapetana Šaha je simulator leta koji je pronađen u njegovoj kući. U simulator su bile uprogramirane piste za koje se sumnjalo da su mogle da budu upotrebljene u slučaju otmice aviona. Neke piste nalaze se i na odručju južnog Indijskog okeana, gde se u poslednje vreme vodi intenzivna potraga. Iako su datoteke bile izbrisane iz simulatora pre nego što su ga se domogli istražitelji, stručnjaci su uspeli da ih vrate.

Istraga kaže da se potraga premešta južnije Foto Reuters
Istraga kaže da se potraga premešta južnije Foto Reuters

Rezultati istrage za sada su upućeni samo stranim vladama i njihovim istražiteljima, a od njih se očekuje da ispitaju i eventualno odbace druge mogućnosti, kao što su mehanički kvar ili terorizma.

"Policijska istraga još traje, pa bi bilo neprimereno nekoga optužiti", poručili su iz malezijske policije i dodali da još razmatraju sve mogućnosti.

U međuvremenu, rečeno je da će krajem juna biti objavljena nova zona potrage za nestalim avionom, a iz Australije stiže vest da će se preseliti južnije od trenutne.

(Kurir/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track