Muhamed Morsi novi predsednik Egipta

Egipat

Muhamed Morsi novi predsednik Egipta

Planeta -
Mursi je osvojio 51,7, a njegov protivkandidat i zadnji premijer svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik 48,3 odsto glasova

KAIRO - Egipatska izborna komisija zvanično je objavila rezultate predsedničkih izbora u Egiptu prema kojima je pobedu odneo kandidat Muslimanske braće Muhamed Mursi.

Prema zvaničnim podacima, Mursi je osvojio 51,7, a njegov protivkandidat i zadnji premijer svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik 48,3 odsto glasova, prenele su agencije.

Više hiljada pristalica Muslimanske Braće već slave na trgu Tahrir u Kairu pobedu svog kandidata Mohameda, noseći zastave i uzvikujući "Alah je veliki".

Neki od njih su i prethodnu noć tu proveli.

Inače, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je obezbedilo pojačane mere bezbednosti u strahu od nereda nakon objavljivanja rezultata izbora.

Mohamed Mursi (60), inženjer, završio je studije u južnoj Kaliforniji. Bio je član parlamenta u nekoliko navrata pod Mubarakovim režimom. Iako nije najharizmatičnija figura Muslimanske Braće on ima organizacionu moć, a platforma ove grupe obećava reformu korumpiranih institucija, postavljanje države na islamske osnove i veće sprovođenje islamskog zakona.

Izbori, održani 16. i 17. juna, "podigli su buru" širom Egipta pošto su oba predsednička kandidata, Muhamed Mursi i Ahmed Šafik, proglasili pobedu.

Prvobitno je najavljivano da će konačni rezultati biti objavljeni u četvrtak, a zatim je ta objava odložena uz obrazloženje da je potrebno "više vremena za ispitivanje žalbi".

U Egiptu živi 82 miliona stanovnika, od kojih su 90 odsto muslimani a 10 odsto hrišćani. Stopa nezaposlenosti prošle godine bila je 10,4 odsto.

Egipat je bio monarhija do 1952. godine kada je izvršen vojni puč i od tada su četiri egipatska predsednika pozdravila vojnu vlast. Poslednji predsednik Hosni Mubarak vladao je Egiptom 30 godina i bio je prisiljen da ode sa vlasti prošle godine posle izbijanja ustanka u okviru "arapskog proleća".

Nakon njegovog svrgavanja pa sve do danas na vlasti je savet vojnih generala na čelu sa Muhamedom Huseinom Tantavijem, dugogodišnjim ministrom odbrane pod Mubarakom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track