Otkud i kakav je to otrov u mleku

NEMA GORE: Aflatoksin najotrovnija materija u hrani

Društvo

Autor:

Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu da razlikuju. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi direktne opasnosti od izazivanja raka kod čoveka. Aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena materija u hrani.

Aflatoksin: Najkancerognija materija u hrani

Alfatoksin

Vanredna analiza mleka na prisustvo aflatoksina M1, čije je rezultate javnosti predočio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić prikazala je u većini uzoraka  nedozvoljenu količinu te kancerogene materije.

S druge instance, republičke, ministar poljoprivrede Goran Knežević je rekao da je mleko u Srbiji sasvim bezbedno, ali da će ipak biti povučeno s tržišta do konačne analize. Mnogo buke i to s razlogom, ali u suštini malo ko uopšte zna šta je zapravo aflatoksin?

Reč aflatoksin potiče od engleske reči aflatoxin a odnosi se na toksin plesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kukuruzu, kikirikiju... kokosu. Jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih materija koje se mogu da pojave u namirnicama uopšte.

Aflatoksini mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Ta plesan može da zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, njena pojava uslovljena je klimom geografskim položajem, agrotehničkim merama i načinom prerade sirovina. Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre.

Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu da razlikuju. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija zbog direktne opasnosti od izazivanja raka kod čoveka. Aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena materija u hrani.

Rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi. Kontrola svih sirovina jedina mera predostrožnosti. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da kad su u pitanju aflatoksini nije moguće postizanje apsolutne sigurnosti hrane, odnosno da maksimalno dopuštena količina bude jednaka nuli. Povremena konzumacija malih količina aflatoksina je neizbežna, ali u tom slučaju FDA smatra da je rizik za pojavu bolesti vrlo nizak.

Ipak u ovom trenutku opravdano se postavlja pitanje šta bi građani trebalo da urade i koliko godina smo u stvari ne znajući pili otrovno mleko...

 

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (40)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Strsljen

  Strsljen

  Cekaj, a sta je onda sa mesom? Goveda su pojela kukuruz zatrovan aflatoksinom, ako ga ima u mleku, ima ga i u mesu.

  62 Odgovori 
 • Olitron

  Olitron

  znaci bukvalno sve sto imamo u frizideru je delimicno otrovno ?

  60 Odgovori 
 • P.svaba

  P.svaba

  DIOXIN U MESU, JAJIMA .zasto se cuti....

  60 Odgovori 

Poslednji komentar

 • ОБЛИК СПЕЦИЈАЛНОГ РАТА

  ОБЛИК СПЕЦИЈАЛНОГ РАТА

  Да додам. Фрка око млека које има преко 0,05 отрова (стандард ЕУ), а до прошле године сви смо пили млеко до 0,5 отрова (пију сви у свету),
  је у ствари покушај ”НЕПОЗНАТОГ лобија” који ради за ”сусед ... više е” да преко увоза ЗАГАЂЕНЕ сточне хране, загади млеко у централној Србији и
  тако уништи немачку млекару МЕГЛЕ из Крагујевца, која је планирала извоз млека из Србије за Немачку.
  Зато је Влади Србије ХИТНО неопходна СЕБА - Српска Економско Бесбедоносна Агенција,
  а нека БИА и даље скупља и обрађује безбедоносне информације.

  3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!