Otkud i kakav je to otrov u mleku

NEMA GORE: Aflatoksin najotrovnija materija u hrani

Društvo

Autor:

Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu da razlikuju. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi direktne opasnosti od izazivanja raka kod čoveka. Aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena materija u hrani.

Aflatoksin: Najkancerognija materija u hrani

Alfatoksin

Vanredna analiza mleka na prisustvo aflatoksina M1, čije je rezultate javnosti predočio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić prikazala je u većini uzoraka  nedozvoljenu količinu te kancerogene materije.

S druge instance, republičke, ministar poljoprivrede Goran Knežević je rekao da je mleko u Srbiji sasvim bezbedno, ali da će ipak biti povučeno s tržišta do konačne analize. Mnogo buke i to s razlogom, ali u suštini malo ko uopšte zna šta je zapravo aflatoksin?

Reč aflatoksin potiče od engleske reči aflatoxin a odnosi se na toksin plesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kukuruzu, kikirikiju... kokosu. Jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih materija koje se mogu da pojave u namirnicama uopšte.

Aflatoksini mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Ta plesan može da zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, njena pojava uslovljena je klimom geografskim položajem, agrotehničkim merama i načinom prerade sirovina. Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre.

Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu da razlikuju. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija zbog direktne opasnosti od izazivanja raka kod čoveka. Aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena materija u hrani.

Rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi. Kontrola svih sirovina jedina mera predostrožnosti. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da kad su u pitanju aflatoksini nije moguće postizanje apsolutne sigurnosti hrane, odnosno da maksimalno dopuštena količina bude jednaka nuli. Povremena konzumacija malih količina aflatoksina je neizbežna, ali u tom slučaju FDA smatra da je rizik za pojavu bolesti vrlo nizak.

Ipak u ovom trenutku opravdano se postavlja pitanje šta bi građani trebalo da urade i koliko godina smo u stvari ne znajući pili otrovno mleko...

 

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (40)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Strsljen

  Strsljen

  Cekaj, a sta je onda sa mesom? Goveda su pojela kukuruz zatrovan aflatoksinom, ako ga ima u mleku, ima ga i u mesu.

  62 Odgovori 
 • Olitron

  Olitron

  znaci bukvalno sve sto imamo u frizideru je delimicno otrovno ?

  60 Odgovori 
 • P.svaba

  P.svaba

  DIOXIN U MESU, JAJIMA .zasto se cuti....

  60 Odgovori 

Poslednji komentar

 • ОБЛИК СПЕЦИЈАЛНОГ РАТА

  ОБЛИК СПЕЦИЈАЛНОГ РАТА

  Да додам. Фрка око млека које има преко 0,05 отрова (стандард ЕУ), а до прошле године сви смо пили млеко до 0,5 отрова (пију сви у свету),
  је у ствари покушај ”НЕПОЗНАТОГ лобија” који ради за ”сусед ... više е” да преко увоза ЗАГАЂЕНЕ сточне хране, загади млеко у централној Србији и
  тако уништи немачку млекару МЕГЛЕ из Крагујевца, која је планирала извоз млека из Србије за Немачку.
  Зато је Влади Србије ХИТНО неопходна СЕБА - Српска Економско Бесбедоносна Агенција,
  а нека БИА и даље скупља и обрађује безбедоносне информације.

  3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!