(VIDEO) PLAŽE SMRTI: Ovo je 7 najlepših i najopasnijih morskih obala na svetu
Foto: Printscreen YT

KAD SE RAJ I PAKAO SRETNU NA ISTOM MESTU

(VIDEO) PLAŽE SMRTI: Ovo je 7 najlepših i najopasnijih morskih obala na svetu

Planeta -

Od jakih struja pa do napada ajkula i otrovnih meduza, ove plaže mame svojom lepotom ali njihova mračna strana je jeziva.

Od Australije do Evrope, planeta je puna skrivenih kutaka na kojima je lepota mora i kopna poput prizora iz raja. Oduzimaju nam dah i želimo samo da se prepustimo uživanju u kupanju i sunčanju. Ipak, neke od njih, koliko god bile lepe, skrivaju u sebi tajne opasnosti.

1. Nju Smirnu vole ljudi, ali i - ajkule

Plaža Nju Smirna u američkoj državi Floridi vrlo je lepa i popularna, ali je zbog čestih napada ajkula proglašena jednom od najopasnijih na svetu. Čak 15 odsto ukupnih svetskih napada ajkula na ljude u 2007. godini dogodilo se upravo na toj plaži.

Ali, ajkule nisu jedine "nemani" koje vrebaju iz morskih dubina.

2. Otrovna meduza koja ubija u roku od dva do pet minuta

U Kvinslendu u Australiji postoji plaža koja se zove Kejp Tribulejšn. Tamo osim retkih poseta krokodila i zmija otrovnica, iz same vode vrebaju otrovne meduze. Teško ih je primetiti zbog prozirnog tela, ali kada "ožare" čoveka, žrtva može da umre dva do pet minuta posle susreta.

3. Opasne morske struje: Udavile su više od 83 ljudi

Osim ajkula i meduza, pretnja sigurnosti čoveka u moru često su morske struje. Morske struje na plaži na Hanakapiai na Havajima toliko je prevrtljiva da može da prevari i najiskusnije plivače. Zbog uticaja struja u okolini plaže utopilo se navodno 83 ljudi, iako su lokalne novine prijavile 30.

4. Ostrvo susreta

Plaža na ostrvu Reunion poznata je po napadima ajkula. Radi se o francuskoj teritoriji udaljenoj 225 km od Mauricijusa u Indijskom okeanu.

Od 2011. godine tamo je zabeleženo 20 smrtonosnih napada ajkula, što čini 13 odsto svih napada na svetu.

5. Gansbai, Južna Afrika

Ovaj deo sveta carstvo je velike bele ajkule. Nekoliko kilometara od obale nazali se prolaz nazvan "Put ajkula" koji je dom brojnih foka, ali i ajkula koje dolaze da se goste. Osim ako i sami ne želite da postanete njihov obrok, ovo područje morate da izbegavate.

6. Čaupeti, Indija

Ovo područje spada među najzagađenije na svetu. Kupanje u tim vodama se nikako ne preporučuje iako domaće stanovništvo to redovno čini. Ali oni su naviknuti dok zapadnjacima tamo prete ozbiljne bolesti.

7. Plaže Amazone, Brazil

Veslati u Amazoniji znači da ulazite u teritoriju pirana, anakondi i električnih jegulja. Bolje se držite obale, tamo su samo jaguari.

(Kurir.rs/Express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Peščani raj na zemlji: 10 najlepših plaža za opuštanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track