RAZARAJUĆI ASTEROID UDARIĆE U ZEMLJU: Naučnici tvrde da je to pitanje dana, a niko ništa ne preduzima
Foto Profimedia, Foto: Profimedia

Užas

RAZARAJUĆI ASTEROID UDARIĆE U ZEMLJU: Naučnici tvrde da je to pitanje dana, a niko ništa ne preduzima

Planeta -

Istraživači su otkrili većinu asteroida veličine oko kilometar, ali su sada u potrazi za onima koji su oko 140 metara jer i oni mogu da izazovu katastrofalne štete.

Iako niko ne zna kada će doći do sledećeg velikog udara, naučnici su se našli pod pritiskom da predvide i presretnu njegov dolazak.

"Pre ili kasnije ćemo dobiti ... manji ili veliki udar", rekao je Rolf Densing, koji predvodi Međunarodni centar za kosmičke operacije (ESOC) u Darmštatu.

"Rizik da će zemlja biti pogođenja razarajućim događajem jednog dana je vrlo visok", rekao je on i dodao da, trenutno, možemo malo da učinimo.

"Nismo spremni da se odbranimo. Mi nemamo aktivne planetarne mere odbrane", dodao je Densing.

Taktika bi mogla da uključi miniranje dolazećeg asteroida, korišćenje lasera da ga unište, ili slanje svemirskih "traktora" da ga skrenu sa puta ili usmere u drugom pravcu. Ali prvo, moramo da prepoznamo pretnju.

Do sada su stručnjaci uspeli da pronađu više od 90 odsto ogromnih asteroida i utvrdili da nijedan ne predstavlja neposrednu pretnju. Mnogo veća zabrinutost je zbog miliona asteroida veličine od 15 do 140 metara. Jedan takav od 40 metara, izazvao je najveći uticaj u novijoj istoriji kada je pogodio Tungusku 30. juna 1908. godine. Eksplozija je odnela oko 80 miliona stabala na preko 2.000 kvadratnih kilometara - područje koje je bilo veće od londonskog.

Događaji kao što je Tunguska se dešavaju u proseku svakih 300 godina. "Zamislite da ova vrsta asteroida padne na veoma naseljeno područje poput ... Pariza ili Nemačke. Mislim to bi bilo nešto zaista katastrofalno", rekao je Nikolas Bobrinski, programski menadžer Evropske svemirske agencije za vanredne situacije.

Sistem za odbijanje asteroida zahtevao bi "između 300 i 400 miliona evra" kaže Bobrinski i dodaje da je to mala količina novca u odnosu na troškove katastrofe.

Međutim, za tako nešto potrebno je da postoji i saglasnost političara sa naučnicima. Što, trenutno, nije slučaj.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV IZ ZOO VRTA: Evo kako životinje preživljavaju tropske temperature

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track