(VIDEO) NA POMOLU REŠENJE JUPITEROVE MISTERIJE? Oluja veća od Zemlje, traje više od 3 veka i ne zna se šta je pokreće
Foto: AP

svemirske enigme

(VIDEO) NA POMOLU REŠENJE JUPITEROVE MISTERIJE? Oluja veća od Zemlje, traje više od 3 veka i ne zna se šta je pokreće

Planeta -

Letelica NASA koja se nalazi u orbiti oko Jupitera počela je juče da šalje podatke i fotografije Velike crvene pege, dok leti iznad te ogromne gasovite planetarne oluje koja vekovima fascinira posmatrače sa Zemlje.

Letelica Juno ove nedelje najviše se približila najpoznatijem obeležju Jupitera, dok je prolazila na visini od 9.000 km iznad oblaka velikog crvenkastog ciklona.

Podaci koje je Juno snimio svojim kamerama i nizom drugih instrumenata danima će se slati naučnicima u istraživačkom centru "Džet propulžn laboratori" u kalifornijskoj Pasadeni, gde se nalazi centar misije. Trebaće još više vremena da bi se svi ti podaci analizirali.

Naučnici se nadaju da će misija Juna pomoći u otkrivanju preostalih tajni Velike crvene pege: koje sile pokreću tu planetarnu oluju, koliko dugo postoji, koliko duboko zahvata niže delove Jupiterove atmosfere i zašto se čini da postupno nestaje.

Astronomi se takođe nadaju da bi bolje razumevanje Velike crvene pege moglo da baci novo svetlo na pitanja strukture, mehanike i formiranja

samoga Jupitera.

“Ova oluja je veća od čitave planeta Zemlje. Tamo je već stotinama godina. Želimo da znamo šta je pokreće”, rekao je Stiv Levin iz JPL-a, vodeći naučnik u misiji Juno. Naučnici veruju da Veliku crvenu pegu pokreće energija koja dolazi iz unutrašnjosti planete u kombinaciji sa rotacijom, ali precizni mehanizmi nisu poznati.

Velika crvena pega je najveća poznata oluja u Sunčevom sistemu, veličine oko 16.000 kilometara sa vetrovima koji na ivicama duvaju brzinom od više stotina kilometara na sat. Pega je sa Zemlje primećena teleskopima pre više od 350 godina, a od 1830. sistemski se posmatra. Nekada dovoljno široka da "proguta" tri planeta veličine Zemlje, slavna Jupiterova crvena oluja smanjuje se u poslednjih sto godina i čini se da bi mogla da potpuno nestane.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track