BELGIJI TREBALO MESEC DANA DA OBAVESTI EK O ZARAŽENIM JAJIMA: Strahuje se da je i meso zatrovano insekticidom
Foto: Reuters

prehrambeni skandal

BELGIJI TREBALO MESEC DANA DA OBAVESTI EK O ZARAŽENIM JAJIMA: Strahuje se da je i meso zatrovano insekticidom

Planeta -

Evropska komisija saopštila je danas da je belgijskim vlastima bilo potrebno mesec dana da je obavesti o otkriću jaja zaraženih štetnim insekticidom "fipronilom".

Desetine farmi sa živinom u Belgiji i Holandiji pod istragom su u sklopu potrage za jajima koja sadrže "fipronil", opasan po zdravlje ljudi.

Milioni jaja povučeni su iz prodavnica u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj. Velika

Britanija, Francuska, Švedska i Švajcarska upozorene su da na njihovoj teritoriji može da bude zagađenih jaja.

I meso na testu

Holandske vlasti su počele danas da testiraju pileće meso koje dolazi sa farmi peradi koje su pogođene skandalom sa zatrovanim jajima, kako bi utvrdile da li je i meso kontaminirano.

"Trenutno testiramo pileće meso na farmama peradi gde su zaražena jaja kako bismo utvrdili da li je i meso kontaminirano", izjavio je portparol holandske Agencije za bezbednost hrane NVWA, Tjite Mastenbruk za Frans pres.

U centru istrage je, kako je saopšteno, "više desetina" farmi koje proizvode jaja i pileće mesto. U Holandiji će, kako navodi AFP, možda biti potrebno da se unište milioni kokošaka, navodi Rojters. Svetska zdravstvena organizacija smatra da je fipronil umereno toksičan, ali dodaje da velike doze mogu prouzrokovati oštećenje organa.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva izjavila je danas da "nikakva informacija o tom zagađenju nije dostavljena" do 20. jula, a zaražena jaja otkrivena su u Belgiji u junu.

Andrejeva je rekla da članice EU "imaju zakonsku obavezu" da momentalno obaveste Komisiju ako imaju informaciju o pretnji po ljudsko zdravlje.

Evropska unija je juče saopštila da su jaja zaražena insekticidom "fipronilom" prodavana u sedam zemalja, što značajno širi geografski prostor najnovijeg skandala s prodajom neispravnih namirnica.

Belgijske vlasti otvorile su istragu u junu, ali do jula nisu obavestile Evropsku komisiju o korišćenju zabranjenog insekticida. Holandske vlasti saopštile su krajem jula da su zatvorile farme pošto su u jajima pronašli visoke koncentracije "fipronila". Nemačka, čiji supermarketi redovno dobijaju isporuke holandskih jaja, pokrenula je sopstvenu istragu u julu.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Kuma Saleta Mutavog u vrhu policije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track