POLJSKU BRIGA ZA ODLUKU EVROPSKOG SUDA: I dalje neće da primaju migrante
Foto: EPA

Ne haju

POLJSKU BRIGA ZA ODLUKU EVROPSKOG SUDA: I dalje neće da primaju migrante

Planeta -

Poljska i dalje neće primati migrante po kvotama za njihovu raspodelu koje predviđa plan EU, uprkos odluci najvišeg evropskog suda da Brisel ima pravo da prisili države članice da prihvate tražioce azila, izjavila je danas poljska premijerka Beata Šidlo.

"Bila sam sigurna da će sud doneti ovakvu odluku, ali to apsolutno ne menja stav poljske vlade u vezi sa migracionom politikom", rekla je Šidlo novinarima na marginama poslovne konferencije, prenosi Rojters.

Iako je prvobitno glasala za plan o kvotama, Poljska se naknadno snažno suprotstavila toj šemi otkako je desničarska vlada tamo došla na vlast, navodi AFP.

U junu je Evropska komisija pokrenula pravnu akciju protiv Poljske i Mađarske jer nisu primile nijednog tražilaca azila, kao i protiv Češke Republike jer je prestala da prima migrante Akcijom EU, tri zemlje bi se mogle naći pred Evropskim sudom pravde i mogle bi biti strogo finansijski kažnjene, navodi francuska agencija.

I Mađarska, Slovačka i Nemačka reagovale su na današnju odluku Evropskog suda pravde o zakonitosti šeme kvota EU za raspodelu migranata, pri čemu je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio sudsku odluku kao "zaprepašćujuću i neodgovornu".

Ranije danas, Evropski sud pravde odbacio je tužbe Slovačke i Mađarske na plan EU o kvotama za raspodelu migranata, a sudskom odlukom podržano je pravo Brisela da prisili države članice na prijem tražilaca azila.

Sud je zaključio da je EU imala pravo da naloži nacionalnim vladama da usvoje kvote za prijem većinom sirijskih izbeglica premeštenih iz Italije i Grčke, koje su se prve našle na udaru talasa migranata i izbeglica.

Plan o kvotama koji je uspostavila Evropska komisija usvojen je većinskim glasanjem država članica, dok su mu se usprotivile bivše komunističke zemlje na istoku Evrope koje tvrde da njihova društva nemaju kapaciteta da prime pretežno muslimanske imigrante.

Plan, koji je pokrenut pre dve godine, ali je od početka bio sporan, predviđa premeštanje, odnosno takozvanu relokaciju 160.000 ljudi, ali je do sada premešteno samo oko 25.000 migranata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal i sramota! Premijerka kosovske Srbe nazvala manjinom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track