(VIDEO) ŽIVE U KUĆAMA OD DIJAMANATA, A NISU IMALI POJMA: Nemački gradić sagrađen je od 72.000 tona dragocenog kamenja!
Foto: Foto Wikipedia

svetlucavo mesto

(VIDEO) ŽIVE U KUĆAMA OD DIJAMANATA, A NISU IMALI POJMA: Nemački gradić sagrađen je od 72.000 tona dragocenog kamenja!

Planeta -

Bavarski gradić Nerdlingen spominje se prvi put u devetom veku. Podignut je u krateru vulkana širokom 26 kilometara.

Za izgradnju su koristili kamen iz okoline, koji im je bio neobičan jer se svetlucao. Tu njegovu 'moć' pripisali su uticaju vulkana i za njih se tu priča završavala

Međutim 1960. čitava istorija ovog mesta okrenula se naglavačke. U gradić su stigla dva američka geologa, Eugen Somaker i Edvard Čao, koji su posle istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana nego u krateru asteroida.

Oni su objasnili i misteriju svetlucavog kamenja. Naime, na mestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena, suevit, koji zbog sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante.

Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi ljudskom oku. Sve kuće u gradiću izgrađene su od suevita. Geolozi su procenili da se u kućama, crkvi i drugim objektima nalazi otprilike 72.000 tona dijamanata.

"Srećom da su dijamanti tako mali jer bi crkveni zvonik i ostale zgrade odavno bili opljačkani", rekao je zvonar Horst Lener.

Meteor prečnika jedan kilometar kretao se brzinom od 25 kilometra u sekundi. Kada je udario u zemlju napravio je krater širine 26 kilometara.

"Morali smo da izmenimo sve školske knjige u kojima piše da smo na vulkanskom krateru. njihov sadržaj, kaže meštanka Rozvitac Fajl.

Na svetu postoji još gradova izgrađenih s materijalom nastalim posle udara meteora, ali nigde nema takve koncentracije dijamanata kao u Nerdlingenu.

Krater u njemačkom gradu od gotovo 20.000 stanovnika toliko je specifičan i jedinstven da su i američki astronauti s misija Apolo 14 i Apolo 16 posetili grad kako bi naučili što više o stenama koje će pronaći u svemiru i koje su doneli na Zemlju.

"I dan danas nas posećuju ljudi iz NASA i Evropske svemirske agencije" - rekao je doktor Stefan Helcl, geolog i direktor muzeja.

Kurir.rs/express.hr

Foto Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja