ROHANI: Iran neće tolerisati Trampovo priznanje Jerusalima!
Foto: Profimedia

Diplomatski rat

ROHANI: Iran neće tolerisati Trampovo priznanje Jerusalima!

Planeta -

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je danas da Teheran neće tolerisati priznanje SAD da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Za danas je najavljeno da će predsednik SAD Donald Tramp to saopštiti i tako odstupiti od višedecenijskog američkog i međunarodnog stava, uprkos upozorenjima sa svih strana da to može izazvati izbijanje nasilja.

U telefonskom razgovoru s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Rohani je najavljenu odluku Trampa nazvao "nelegitimnom, provokativnom i vrlo opasnom", navedeno je na sajtu Vlade u Teheranu.

Iranski predsednik je najavio da će učestvovati na vanrednom sastanku članica Organizacije islamske saradnje, 13. decembra u Istanbulu.

Iran "neće tolerisati skrnavljenje muslimanskih svetih mesa", najavio je Rohani u govoru u Teheranu političkim i verskim liderima iz muslimanskih zemlja, ocenivši da "muslimani moraju biti ujedinjeni pred velikom zaverom".

Vrhovni iranski verski vođa je odluku SAD ranije ocenio kao "očajnički gest" i rezultat nesposobnosti SAD, najavivši da će se islamski svet sigurno suprotstaviti toj zaveri.

Od Islamske revolucije 1979. godine, podrška palestinskom cilju i protivljenje Izraelu su centralni elementi iranske diplomatije.

Upozorenja sa svih strana sveta stizala su danas na Trampovu adresu.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela, a istočni Jerusalim smatra okupiranom teritorijom jer je Izrael osvojio taj deo grada u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati "večna prestonica Izraela", dok Palestinci u istočnom delu nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

(Kurir.rs/Beta/AFP)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Bakir Izetbegović ponovo provocira!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track