AFERA TAPI: Direktorka MMF ide na sud zbog sumnjive isplate od 400 miliona evra
Foto: Rojters

Finansijske malverzacije

AFERA TAPI: Direktorka MMF ide na sud zbog sumnjive isplate od 400 miliona evra

Planeta -
Pariz -- Direktorka MMF Kristin Lagard moraće pred francuski sud zbog umešanosti u "aferu Tapi" i uloge u isplati 400 miliona evra kontroverznom biznismenu 2008.

Lagardova, u to vreme ministarka finansija tadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija, "optužena je za nemar" u vezi sa isplatom milionske nadoknade Bernaru Tapiju, nakon spora koji je imao sa državom oko prodaje "Adidasa".Tapi je pod istragom već nekoliko godina zbog slučaja u kome mu je država Francuska isplatila više od 400 miliona evra na ime odštete zbog navodne loše procene njegovog udela u kompaniji "Adidas" od strane nekada najveće francuske banke "Kredi Lione" 1993. godine.

Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters

Biznismen je 2007. godine podržao Sarkozija na izborima, a samo godinu kasnije Sarkozijeva ministarka Lagard se umešala u slučaj koji je trajao više od decenije i naložila obavezujuću arbitražu, koja je donela Tapiju veliku odštetu.Taj slučaj je sa sobom "povukao" još neke visoke političke funkcionere iz Sarkozijevog okruženja.Lagardova je saslušana 2013. godine zbog te isplate, ali je tada tretirana kao svedok.

Tapi je podržavao Sarkozija na predsedničkim izborima 2007. godine.

(B92/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track