SOBOTKA: Treba zatvoriti mediteransku rutu!
Foto: Facebook

Sprečiti umiranje u Mediteranu

SOBOTKA: Treba zatvoriti mediteransku rutu!

Austrija -

BEČ Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka zalaže se za zatvaranje mediteranske rute, kojom trenutno najviše izbeglica dolazi u Austriju.

Pored zatvorene balkanske rute, sada je od ključnog značaja da se zatvori i mediteranska ruta, istakao je, u izjavi agenciji DPA, Sobotka, a prenose austrijski mediji.

"Spasavanje na otvorenom moru ne može biti ulaznica za Evropu, zato što se time organizovanom krijumčarenju daje argument u ruku da ljude uveravaju u bekstvo iz ekonomskih razloga", naglasio je on.

Trenutno je, kako je dodao, teško proceniti kako će se kretati broj izbeglica u toplijim mesecima. Austrija je, prema njegovim rečima, u tesnom kontaktu sa Italijom, kako bi reagovala na sve eventualnosti.

Za slučaj brzog talasa bili bi u mogućnosti da u roku od par sati primenimo upravljanje granicama, najavio je Sobotka upitan za mogućnosti zatvaranje granica na prelazu Brener. Prema njegovim rečima, nema alternative zajedničkom evropskom rešenju koje uključuje delotvornu zaštitu spoljne granice EU.

"Samo na taj način možemo da obustavimo tragično umiranje u Mediteranu",, zaključio je Sobotka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track