RAZDOR SVE VEĆI: 28 posto Austrijanaca ne želi muslimane u komšiluku!
Foto: Reuters, 13 jun 2017

novo istraživanje

RAZDOR SVE VEĆI: 28 posto Austrijanaca ne želi muslimane u komšiluku!

Austrija -

BEČ - Razdor između muslimana i ostatka stanovništva Austrije je veće nego u drugim zemljama, poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije ili Švajcarske, pokazuje studija sprovedena u ovim državama.

Pravno gledano oko 700.000 građana islamske veroispovesti, koliko se procenjuje da živi u Austriji, uživa sva prava, jer je ta verska zajednica pravno na istom nivou kao hrišćanska crkva.

Međutim de fakto postoji razdor između muslimana i ostatka stanovništva u svakodnevnici, ukazuje se u istraživanju nemačke "Bertelsman" fondacije.

U nijednoj od ostalih pet država, koje su analizirane, muslimani nailaze na takvo odbijanje.

Naime, čak 28 odsto građana Austrije druge vere ne žele da imaju muslimane kao komšije. U drugim zemljama obuhvaćene studijom postotak se kreće između 14 i 19 odsto. Zato i ne čudi što se u Austriji muslimani osećaju diskriminsanim. Samo jedna trećina muslimana je reklo da u poslednjih 12 meseci nije bilo suočeno ni sa jednim oblikom diskriminacije.

U Nemačkoj i Švajcarskoj taj broj je duplo veći.

U Austriji muslimani, među kojima prednjače oni turskog porekla, više nego u drugim zemljama, drže se međusobno i odvojeno žive od ostalih.

Tako jedna trećina kaže da retko pa čak i nikako u slobodno vreme ima kontakt sa ljudima druge vere. U Nemačkoj to kaže samo 22 odsto, a u Švajcarskoj čak svega 13 procenata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track