(VIDEO) PODIŽU ANTITERORISTIČKI ZID U BEČU OD 1,5 MILIONA EVRA: Građani besni, traže da se odmah zaustavi izgradnja!
Foto: Printscreen Facebook

austrijska VLADA SE OGRAĐUJE

(VIDEO) PODIŽU ANTITERORISTIČKI ZID U BEČU OD 1,5 MILIONA EVRA: Građani besni, traže da se odmah zaustavi izgradnja!

Austrija -

Radovi oko zgrade sedišta austrijskog kancelara u centru Beča izazvali su burne reakcije građane, jer se podiže zid.

"Da podižemo zid u Beču", potvrdili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Betonski zid će biti visok 80 santimetara, širok jedan metar, i protezaće se duž istorijskog trga Balhausplac. Njegova izgradnja koštaće 1,5 miliona evra. On će od jeseni da štiti sedište vlade i predsednika od mogućih terorističkih napada.

"Zid se podiže kao bezbednosna mera u cilju zaštite vladinog kvarta", saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksander Marakovic.

Građani traže da se odmah zaustavi izgradnja armirano-betonskog zida koji će da naruži izgled istoriski važnog središta austrijske prestonice

" To je nečuveno! Nije bilo novca za podizanje ograde na granicama, a sada se pravi bunker oko vlade, jedan je od komentara Harald Z.

Građani se pitaju šta se to promenilo od 2015. godine, zašto se vlada sada uplašila. To su samo neki od negativnih komentara povodom podizanja zida.

Radovi su u punom jeku i biće završeni do jeseni. Osim zida, kao mera

zaštite, planirano je i da se u ulici Herengase, koja se nalazi na zadnjoj strani vladine zgrade, biće postavljeni električni pokretni stubovi.

Sve te mere se sprovode pre svega zbog predstojećeg predsedavanja Austrije EU, u drugoj polovini iduće godine, ali i zbog sve učestalije upotrebe vozila u izvođenju terorističkih napada.

Do sada je teoretski svako mogao da priđe vozilom svim zdanjima vlade, a zid bi trebalo da se spreči da bilo kakvo vozilo može da prođe do zdanja u kojima se sastaje vlade i boravi predsednik Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track