NAGRADA ZA REFORME: Kurc i Štrahe istakli posebnu podršku Srbiji na putu ka EU
Foto: FOTO AP

Otovreni poziv

NAGRADA ZA REFORME: Kurc i Štrahe istakli posebnu podršku Srbiji na putu ka EU

Austrija -

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc i šef Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe podržavaju posebno prijem Srbije u EU, dok su ostali uzdržaniji po pitanju proširenja EU na Zapadni Balkan.

Štrahe se, u upitniku austrijske novinske agencije APA, po pitanju proširenja EU izjasnio za prijem Srbije do 2020.godine.

Kurc je istakao da Srbija, koja je već sprovela više važnih reformi, zaslužuje "posebnu podršku".

Nosilac liste Zelenih Ulrike Lunaček otvorena je za prijem država Zapadnog Balkana "u narednih deset godina", a šef Neos-a Matias Štrolc posebno ističe Crnu Goru kao prvog kandidata za članstvo.

Istovremeno Kurc, Lunaček, Štrol, ali i kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern podvlače da je, za prijem u EU, neophodno ispuniti sve preduslove.

Kada je reč o pristupnoj perspektivi Turske lideri parlamentarnih stranaka su gotovo jedinstveni.

"Predsednik Redžep Tajip Erdogan hapsi protivnike. To je aktuelni problem. Međutim postoje i druge prepreke", ukazuje Kern.

"Pristupanje Turske EU za nas ne dolazi u obzir iz više razloga", naglašava Štrahe, a Kurc ponavlja da se Ankara "ogromnim koracim" udaljava od EU i njenih vrednosti, te da treba pod hitno obustaviti pristupne pregovore.

Lunaček smatra da posle Erdogana treba iznova proceniti situaciju, a Štrol ističe da "ruka Evropa mora ostati ispružena u pravcu stanovništva Turske".

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track