Bajden: Najpametniji i najsposobniji dolaze u Ameriku, u tome leži naš uspeh!
Foto: AP

Potpredsednik SAD

Bajden: Najpametniji i najsposobniji dolaze u Ameriku, u tome leži naš uspeh!

Planeta -
Mi profitiramo time što napuštaju zemlje koje im nisu dozvolile da se razviju, poručio Bajden, čime je izvrsno opisao koliko je opasna nebriga za "odliv mozgova"

MARAKEŠ - Da bi prevladali pesimizam koji se širi kontinentom naše Vlade moraju da ulažu u preduzetništvo, konstatovano je na Globalnom sastanku preduzetnika u Maroku kojem je prisustvovao i potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden.

Drugi čovek SAD je u gradu Marakešu, u kojem se održava sastanak, proslavio rođendan pa su mu hiljade preduzetnika čestitali pesmom.- Došao sam u Maroko da zahvalim što ste pre više od 240 godina bili prva zemlja koja je priznala samostalnost SAD - našalio se Bajden koji je u izrazito motivacionom govoru nekoliko puta isticao da ova generacija može potpuno da promi svet.

Svet pokreće - ideja

Mislite drugačije - poruka je oko koje je Bajden formulisao svoje obraćanje u kojem je preduzetnike opisao kao slobodne umove koji imaju hrabrosti da sruše jedan svet da bio se stvorio novi i bolji te imaju najvredniji resurs koji postoji - a to je, kaže Bajden, ideja! A da bi se razvila ta ideja potrebno je ispuniti nekoliko baznih uslova.- Morate ljudima da dopustite da pokušaju pa i da propadnu. Bez toga nema napretka- poručio je Bajden i istakao da je jedna od glavnih pretpostavki razvoja preduzetničke klime siguran pravni sistem koji štiti preduzetnika kroz uspešnost naplate usluga, siguran bankrot koji ga neće uništiti te štiti njegova intelektualna prava od krađe. Najgori neprijatelj preduzetništva, kaže američki potpredsednik, je korupcija koja ne preti samo ekonomskom razvoju već i suverenosti jednog društva.

Opasna nebriga za odliv mozgova- Najpametniji i najsposobniji dolaze u SAD i u tome leži naš uspeh. Mi profitiramo time što napuštaju zemlje koje im nisu dozvolile da se razviju, jer samo najpametniji, najsposobniji i najinovativniji imaju hrabrosti da napuste sve i krenu tamo gde za njihove ideje ima sluha - kazao je Bajden koji je time izvrsno opisao koliko je opasna nebriga za 'odliv mozgova' za društva u razvoju i koliko pametne zemlje profitiraju iz neopravdane nebrige. Osim motivacionih govora Amerikanci, tačnije administracija Baraka Obame, u Maroko su doneli inicijative i novac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track