DODIK ZA RTRS: Konfederalno uređenje ili unija republika minimum za opstanak BiH!

Predsednik Republike Srpske

DODIK ZA RTRS: Konfederalno uređenje ili unija republika minimum za opstanak BiH!

Planeta -
Ono što mislim da je minimum gde možemo ostati u okviru Bosne i Hercegovine je konfederalno uređenje BiH ili čak unija dve-tri republike ili države, naveo je Milorad Dodik
1 / 2

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da je ostanak Republike Srpske u Bosni i Hercegovini moguć samo u okvirima konfederalne BiH ili unije dve ili tri republike.

“Ono što mislim da je minimum gde možemo ostati u okviru Bosne i Hercegovine je konfederalno uređenje BiH ili čak unija dve-tri republike ili države”, izjavio je Dodik gostujući u Dnevniku 2.

“To je jedini spas koji stranci žele da vide, a to je nekakav teritorijalni integritet BiH. Svaka vrsta centralizacije ne dolazi u obzir”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srpska je na evropskom putu, ali ne smatra Evropu jedinom alternativom.

"Јa veoma uvažavam i Evropsku uniju, i Britaniju i Francusku, i Nemačku, a posebno uvažavam i Rusiju. Moram da priznam da nikada u razgovorima sa bilo kojim ruskim čovekom nisu imali političke zahteve", rekao je Dodik.

On je istakao da je "zato je potrebno organizovati razgovore i održavati kontakte sa svima".

"Veoma je legitimna Rusija, ona ima svog predsednika, ima potencijal. To što neki bezbednosni i politički krugovi na zapadu misle da se treba obračunati sa Rusijom - to je neka druga priča. U njoj ne moramo mi da učestvujemo po svaku cenu i da prihvatimo tako nešto“.

Dodik je rekao da za razliku od predstavnika zapadnih zemalja, Rusija nikada nije politički uslovljavala Republiku Srpsku.

Bezbednosna situacija u RS je stabilna

Bezbednosna situacija u Republici Srpskoj je sigurna i stabilna, zahvaljujući dobrom radu i organizaciji Policije Srpske", rekao je predsednik Dodik.

"Policija Republike Srpske na visokom i profesionalnom nivou reaguje na sve izazove. Drugo su spekulacije koje favorizuju neki neki federalni mediji i jedan iz RS, koji pokušavaju da stvore atmosferu pritiska na samu bezbednosnu situaciju. To se čini isključivo u funkciji izbora u kojima se želi poručiti građanima da navodno postoje neki izazovi te noći", rekao je Dodik.

"Svakako treba primetiti da postoje neki važni detalji koji su ranije u prošlosti bili vidljivi, kao što je, recimo, pre nekoliko meseci, bez ikakve saglasnosti organa BiH, ušetala jedna vojna jedinica britanske vojske u Sarajevo, sa namerom, navodno, da organizuje neutralnu politički i bezbednosnu situaciju, vezano za same izbore. Na taj način, ti mediji koji time spekulišu, ne obraćaju pažnju na to. Naravno, obraćamo mi, koji moramo da vodimo računa o tome na koji način i ko se ovde kreće i šta radi", dodao je predsednik Dodik.

Predsednik Srpske je dodao da je drugi značajan bezbednosni problem prisustvo, kako je rekao, 350 građana BiH u Siriji i Iraku, koji se bore na strani "Islamske države", protiv koje se trenutno ujedinjeno bori čitav zapadni svet.

"Ti ljudi su iz BiH, i kada se sukob tamo završi, neće sigurno otići u Vašington ili Brisel, nego će doći ovde i neće se baviti novim radnim mestima, već će se baviti onim što su radili i tamo", naglasio je Dodik.

On je rekao i da su neki mediji problematizovali dolazak ruskog folklornog ansambla, pokušavajući ih, kako je rekao, predstaviti kao teroriste.

"To govori o jednom spinu koji se ovdje pokušava održati. To je vidljivo i na nekim drugim mestima. Јa sam ovde da kažem građanima RS, da je bezbednosna situacija u Srpskoj sigurna, da se incidenti kao npr. onaj u Trebinju, ne mogu iskoristiti da se problematizuje čitava RS i čitav bezbednosni sistem. Građani moraju biti sigurni, a situacija na terenu pokazuje da jesu", naglasio je on.

"Јa ovde govorim kao predsednik Republike Srpske i pozivam sve ljude da budu sigurni u ono što radi policija Republike Srpske i druge institucije Srpske kojima je veoma važno da obezbede bezbednost i pokažu da smo sposobni da provedemo izbore na jedan neutralan, siguran i fer-pošten način", zaključio je Dodik.

(RTRS)

http://www.youtube.com/watch?v=U_l4soJ02Q0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track