DVA MRTVA I DVA RANJENA: Libija priznala da joj je grčki tanker bio sumnjiv, pa ga je bombardovala
Foto: Printscreen Yt

Skandal

DVA MRTVA I DVA RANJENA: Libija priznala da joj je grčki tanker bio sumnjiv, pa ga je bombardovala

Planeta -
Grčka vlada je osudila kukavički i ničim izazvan napad na brod koji je bio u redovnom saobraćaju između dve libijske luke

TRIPOL - Libijska međunarodno priznata vlada saopštila je danas da je njen avion bombardovao grčki tanker u luci Derna na istoku Libije, kada su poginula dva člana posade a dva su ranjena.

Grčka je osudila ovaj napad.

Portparol libijskih oružanih snaga saopštio je da je tanker bombardovan juče pošto je odbio da se zaustavi radi provere tereta što je izazvalo sumnju, preneo je AFP.

Međutim, grčka vlada je saopštila da je tanker bio na dugom putu u skladu sa ugovorom sa libijskom državnom naftnom kompanijom i zatražila je da odgovorni za smrt grčkog i rumunskog člana posade budu procesuirani.

Grčka obalska straža je saopštila da je brod "Arevo" sa 26 člana posade, koji plovi pod liberijskom zastavom bio ukotvljen kod luke Derna i da je nosio 1.600 tona sirove nafte kad je pogođen.

Portparol libijskih oružanih snaga pukovnik Ahmed Mesmari rekao je da je tanker ugasio svetla "u pripremi da uđe u luku i da je zbog toga njegov teret postao sumnjiv".

Ali, grčka vlada je osudila "kukavički i ničim izazvan" napad na brod koji je bio u redovnom saobraćaju između dve libijske luke.

"Grčka vlada će preduzeti sve neophodne korake sa libijskim vlastima, i pored nestabilne sitacije, da pomogne u ustrazi okolnosti ovog tragičnog događaja kao i da se otkriju i kaze počinioci napada".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track