ERDOGAN SE HVALI UBISTVIMA: Turska je ubila 7.600 kurdskih boraca od jula prošle godine
Foto: Reuters

Brutalno

ERDOGAN SE HVALI UBISTVIMA: Turska je ubila 7.600 kurdskih boraca od jula prošle godine

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su turske snage bezbednosti ubile 7.600 kurdskih boraca od 20. jula 2015, dana kada je u Turskoj zabranjena Kurdistanska radnička partija (PKK) odlučila da prekine dvogodišnje primirje.

"Teroristička organizacija je pretrpela najveći poraz u svojoj istoriji. Bombe koje su spremili da podele naciju eksplodirale su u njihovim rukama. Odlučno ćemo nastaviti naše operacije", kazao je Erdogan u obraćanju porodicama ubijenih pripadnika bezbednosnih snaga, koje je prenosila turska televizija, a preneo Rojters.

Erdogan je ranije danas potpisao zakon o oduzimanju poslaničkog imuniteta u slučaju krivičnog gonjenja, za koji ova agencija navodi da je u pitanju ustavna promena koja će se verovatno okončati uklanjanjem poslanika prokurdske opozicije iz turskog parlamenta.

Erdogan je optužio prokurdsku partiju HDP, treću po jačini u parlamentu, da je političko krilo PKK koji su pokrenuli ustanak na jugoistoku Turske mahom naseljenom Kurdima, koji traje tri decenije.

Rojters navodi da bi Erdogan želeo da vidi poslanike HDP-a na sudu. Agencija dodaje da bi promena Ustava takođe mogla da Erdoganu obezbedi veća predsednička ovlašćenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track