EU TURSKOJ DAJE MILIJARDU EVRA DA ZAUSTAVI MIGRANTE: Evo šta još piše u akcionom planu Evrope
Foto: Profimedia

Plan za izbeglice

EU TURSKOJ DAJE MILIJARDU EVRA DA ZAUSTAVI MIGRANTE: Evo šta još piše u akcionom planu Evrope

Planeta -
Vlasti u Ankari se obavezuju da osetno pooštre propise o izdavanju viza i boravaka za državljane zemalja koje su izvor ilegalne imigracije

BRISEL - Evropska unija i Turska nameravaju da zavođenjem zajedničkog strogog nadzora granica, bitkom protiv krijumčara imigranata i milijardom evra pomoći EU za dva miliona izbeglica u Turskoj, zaustave navalu ilegalnih imigranata i, uz utvrđivanje identiteta na granicama, izbeglicama iz ratova i progona omogućiti dobijanje azila u Evropi.

To stoji u Akcionom planu, koji je u Briselu obrazložen turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a kojim se "EU i Turska obavezuju na saradnju u cilju pomoći izbeglicama i uređivanja migracije da bi se uhvatilo u koštac s neviđenom izbegličkom krizom... i sprečio nekontrolisani priliv migranata u i preko Turske u EU".

Planom koji odmah treba da stupi na snagu, EU i vlasti u Ankari obezbediće brzo vraćanje u zemlje porekla iregularnih migranata kojima nije potrebna međunarodna zaštita. EU je prihvatila da deo Plana bude i dijalog o viznoj liberalizaciji s Turskom, ali i sporazum o readmisiji, koji obavezuje Ankaru da prihvati vraćanje lica za koje EU utvrdi da su preko Turske nelegalno došle u Uniju.

Vlasti u Ankari se obavezuju da osetno pooštre propise o izdavanju viza i boravaka za državljane zemalja koje su potencijalno izvor ilegalne imigracije u Tursku i EU, uz popis i utvrđivanja identiteta svih migranata. Turska će osnažiti saradnju i ubrzati postupak neometanog vraćanja s turske teritorije pridošlih neregularnih migranata koje zaustave rumunske, grčke ili bugarske vlasti.

EU će pomoći tehničko i stručno jačanje turske obalske straže koja je osetno pojačati patroliranje granicama zajedno grčkom obalskom stražom. Brisel je, istovremeno, odlučan da pruži bitnu finansijsku i humanitarnu pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbeglica i u Libanu, Jordanu, Iraku i Egiptu. Evropska unija će s turskim vlastima raditi i na tome da deo izbeglica iz Turske dobije azil i dođe u zemlje evropske dvadesetosmorica. (Kraj) aza/tbv d nor denied by best guess record for domai

(Beta - dopisnik Dragan Blagojević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track