KOLAPS ZBOG POBEDE KOMUNISTA U GRČKOJ: Evro počeo da tone, levičari prete Evropi

Rezultat izbora u Grčkoj žestoko uzdrmao odnose na Starom kontinentu

KOLAPS ZBOG POBEDE KOMUNISTA U GRČKOJ: Evro počeo da tone, levičari prete Evropi

Planeta -
Evropska valuta na berzama dostigla najniži nivo za 11 godina, a analitičari upozorili na prevrate u drugim zemljama zbog jačanja grčke stranke Sirize

ATINA - Evropske akcije i evro počeli su dramatično da gube na vrednosti nakon pobede komunističke Sirize na parlamentarnim izborima u Grčkoj zbog straha od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone.

Zakletva bez kravate i  verske pravoslavne ceremonije Novoizabrani premijer Grčke položio je juče zakletvu pred predsednikom Karolasom Papuljasom uz molbu da to učini bez tradicionalne religijske ceremonije jer je ateista. Takođe, tom prilikom nije nosio kravatu, što je neuobičajeno za visoke funkcionere
Zakletva bez kravate i verske pravoslavne ceremonije Novoizabrani premijer Grčke položio je juče zakletvu pred predsednikom Karolasom Papuljasom uz molbu da to učini bez tradicionalne religijske ceremonije jer je ateista. Takođe, tom prilikom nije nosio kravatu, što je neuobičajeno za visoke funkcionere

Britanski Gardijan navodi da je ta valuta juče rano ujutru na azijskim berzama dostigla najniži nivo u poslednjih 11 godina.

Dug od 240 milijardiPored ekonomske drame, svetski analitičari najavljuju slične turbulencije i na političkoj sceni Evrope, s obzirom na to da je prvi put u istoriji EU u jednoj njenoj članici na parlamentarnim izborima pobedila radikalna levica - Siriza. Da stvar bude gora, ta politička opcija s liderom Aleksisom Ciprasom na čelu žestoki je protivnik nametnutih mera štednje.

Formirao vladu u rekordnom roku... LIDER SIRIZE ALEKSIS CIPRAS
Formirao vladu u rekordnom roku... LIDER SIRIZE ALEKSIS CIPRAS

Zbog toga je Cipras tokom političke kampanje najavljivao da će se suprotstaviti daljim ekonomskim pritiscima na zemlju i učiniti sve da kreditori - Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) redefinišu grčki dug od čak 240 milijardi evra. Međutim, samo nekoliko sati nakon objavljivanja rezultata izbora na kojima je Ciprasova Siriza osvojila skoro apsolutnu većinu u parlamentu, oglasila se generalna direktorka MMF Kristin Lagard i naglasila da nema govora o brisanju grčkog duga. To je potvrdio i Benoa Kur, član Izvršnog odbora ECB, naglasivši da je iz pravnih razloga to nemoguće uraditi. Oglasila se i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je upozorila Atinu da će morati da ispuni sve svoje obaveze prema EU.Koalicija s desničarimaInače, Grci su juče u rekordnom roku dobili novu vladu i premijera jer je Cipras sklopio koalicioni sporazum s desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), na čijem je čelu Panos Kamenos. Vlada će podneti zakletvu danas, a u parlament, koji ima 300 mesta, sešće 149 poslanika Sirize i 13 članova stranke Nezavisni Grci.

Dešavanja u Grčkoj podstakla su levičare širom Evrope na akciju, a mnogi su istakli da bi naredna nestabilna karika unutar EU mogla da postane Španija, u kojoj su prethodnih meseci organizovani brojni protesti protiv mera štednje.

Neizvesna sudbina BalkanaZAUSTAVIĆE SE PROŠIRENJE EU?Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenila je da je pobeda Sirize izazov za opšte prilike u EU, koja bi zbog sve većeg broja unutrašnjih problema mogla da zapostavi agendu proširenja na zapadni Balkan.- Finansijska nedisciplina Grčke može još pojačati negativna osećanja prema procesu proširenja jer može otežati političarima nastavak tog procesa i doprineti daljem izvoru nepoverenja - naglasila je Joksimovićeva.

Srpski ekonomisti o kretanjima na tržištuMahmut BušatlijaNORMALNA REAKCIJA TRŽIŠTA- Pad evra zbog političke promene u Grčkoj je normalna reakcija tržišta. Berze uvek reaguju padom u takvim situacijama, međutim, ne očekujem da će pad evra potrajati. Tržište će biti nestabilno još neko vreme.Dragovan MilićevićMOGUĆE SVAKAKVE REAKCIJE- Moguće su svakakve reakcije povodom političkih zbivanja u Grčkoj, jer je ovo prvi put da u jednoj evropskoj zemlji pobedi opcija koja je protiv EU. Međutim, to neće mnogo uticati na vrednost evra, jer Grčka nije mnogo značajna „priča“.Milan Kovačević PSIHOLOŠKI UTICAJ- Zasad pad evra nije povezan s političkim događajima u Grčkoj. Možda malo psihološki, ali suštinski ne utiče na taj način. A evro opada jer je Evropska emisiona banka odlučila da pusti u opticaj više novca.

Susret u Beogradu... Mirković i Cipras
Susret u Beogradu... Mirković i Cipras

Saša Mirković čestitao Ciprasu U SRPSKOM NARODU GRCI IMAJU BRAĆUSaša Mirković, predsednik Skupštine Zaječara, narodni poslanik i predsednik Grupe prijateljstva s Grčkom u srpskom parlamentu, čestitao je pobedu Aleksisu Ciprasu, ističući želju da se odnosi te zemlje s našom dodatno unaprede u narednom periodu.- Želim ti iz sveg srca da našu prijateljsku i bratsku državu Grčku vodiš u pravom smeru. U srpskom narodu i u meni lično ti i narod tvoje zemlje imate pravu braću. U nadi da ćemo se uskoro ponovo videti, želim ti puno zdravlja i mudrosti - poručio je Mirković novom grčkom premijeru.Inače, on i Cipras sastali su se pre mesec i po dana u Skupštini Srbije i tada je naš funkcioner zahvalio kolegi na principijelnom stavu Grčke da ne prizna nezavisnost Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track