MAĐARSKA BI DA VRAĆA MIGRANTE: Daju vozove za prevoz izbeglica sa Zapada u Tursku
Foto: AP

Izbeglička kriza

MAĐARSKA BI DA VRAĆA MIGRANTE: Daju vozove za prevoz izbeglica sa Zapada u Tursku

Planeta -
Mađarska smatra da su većina onih koji stižu na njene granice ekonomski migranti, a ne izbeglice kojima je potrebna zaštita

BUDIMPEŠTA - Mađarska desničarska vlada danas je ponudila da pomogne u vraćanju u Grčku i Tursku izbeglica kojima je odbijen zahtev za azil u zemljama EU.

"Ako je potrebno, mi smo spremni da omogućimo vozovima da vrate nezakonite migrante sa Zapada, preko naše teritorije, u Grčku ili Tursku. Mi čak možemo da ponudimo i naše (mađarske) vozove", rekao je ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter novinarima, posle sastanka sa srpskim kolegom, Nebojšom Stefanovićem na graničnom prelazu Horgoš 2 - Reske.

Mađarska smatra da su većina onih koji stižu na njene granice ekonomski migranti, a ne izbeglice kojima je potrebna zaštita, navodi AFP. Kontrolni punkt Reske je bio poprište žestokih sukoba izmedu izbeglica i mađarske policije 16. septembra, dan pošto je zvanična Budimpešta zatvorila granicu sa Srbijom podizanjem žičane ograde.

Sredinom oktobra, mađarska vlada je zatvorila granicu i sa Hrvatskom, što je dovelo do skretanje izbegličke rute prema Sloveniji. Više od 600.000 ljudi koji, uglavnom, beže od sukoba u Siriji, Iraku i Avganistanu, krenuli su na "opasno putovanje" preko Mediterana, kroz Tursku, Grčku i zapadni Balkan, pokušavajući da se domognu Zapadne Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track