MUŠKA MERKELOVA: Lužički Srbin Stanislav Tilih ponovo na čelu vlade Saksonije
Foto: Reuters

Uspeh

MUŠKA MERKELOVA: Lužički Srbin Stanislav Tilih ponovo na čelu vlade Saksonije

Planeta -
Tako ga zovu zato što upravlja slično kao Angela Merkel: bez puno pompe, matematički razložno i stručno tražeći rešenja

BERLIN - Stanislav Tilih, prvi Lužički Srbin koji je u nemačkoj politici dospeo tako visoko, izabran je danas ponovo za šefa vlade Sakosonije sa osvojenih 74 glasa, što je tri manje nego što ukupno njegova Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska partija (SPD) ukupno imaju.

Saksonijom će od danas rukovoditi vlada "velike koalicije", kakva je i na saveznom nivou sa kancelarom Angelom Merkel na čelu.

Za Tiliha, katolika po veroispovesti, inženjera po obrazovanju i Lužičkog Srbina po poreklu, kaže se da se kao malo ko razume u politiku i integraciju i da je kao političar sa najdužim stažom predsednika vlade jedne nemačke pokrajine, zapravo, postao "otac" Saksonije, odnosno, kako analitičari kažu, "muška Merkelova".

Za njega se kaže da vlada slično kao i Merkelova - bez puno pompe, "matematički" razložno, stručno tražeći rešenja - a mediji su pisali da je na pokrajinskim izborima u avgustu imao lak zadatak i da je - bez ozbiljnih političkih protivnika - vodio jednu mirnu kampanju.

U Berlinu vlada "Mutti", kako Merkelovu popularno nazivaju, a u Drezdenu "Vati" (Tilić), pisala je štampa pred izbore u Saksoniji.

Kažu da Stanislav Tilih spada u red političara koji se mogu sresti na ulici (Foto: Reuters)
Kažu da Stanislav Tilih spada u red političara koji se mogu sresti na ulici (Foto: Reuters)

Tilih je čovek "tihih tonova" i on je kao rođeni Lužički Srbin i istočni katolik rano osetio šta znači biti manjina, tako da se zalaže za integraciju i važi za jednog od šefova pokrajinskih vlada koji ne kritikuju Berlin, već sa saveznom državom traže praktična rešenja. Za Tiliha se kaže da sprovodi u Sakosniji dobru politiku i ima veoma jasne privredno-političke predstave, zalaže se za ukidanje neonacističke Nacionaldemokratske partije, za integraciju i povezivanje i spada u red onih pollitičara, koji se mogu sresti na ulici, ležerno prebačenog sakoa preko ramena, ili videti opet u razgovoru sa američkim predsednikom Barakom Obamom, ili poglavarom Rimokatoličke crkve, ili Merkelovom ili...

Za Tiliha, oženjenog i oca dvoje odrasle dece, kaže se da je jedan od rektnih političara koji su uspeli da "prežive" pad bivšeg saksonskog premijera Kurta Bidenkopfa i da se, kao ministar finansija Saksonije, pokazao kao neko ko zna dobro da gazduje parama, dobijenim u saniranju posledica katastrofalnih poplava.

Gimnaziju je Tilih završio u Lužicama, centru Lužičkih Srba, slovenskom narodu koji već vekovima živi u Nemačkoj, i to na istoku države, u pokrjainama Brandenburg i Saksonija.

U Nemačkoj danas živi oko 50.000 Lužičkih Srba i oni su priznati kao nacionalna manjina. Imaju svoje škole, kuturne institucije, dvojezične ulice i naselja, imaju medije i zastavu: plavo-crveno-belu, koja se, kako se kaže, tesno oslanja na zastave Rusije i Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track