NAJMRAČNIJA TAJNA CIA STARA POLA VEKA: Uskoro će teorija zavere o Kenediju postati istina?
Foto: Profimedia

Strahuju od objavljivanja

NAJMRAČNIJA TAJNA CIA STARA POLA VEKA: Uskoro će teorija zavere o Kenediju postati istina?

Planeta -
Krajnji rok za objavljivanje izveštaja je oktobar 2017. godine, a ukoliko se uredba ispoštuje, to bi mogao da bude popriličan problem za reputaciju Centralne obaveštajne agencije Sjedinjenih Država

Od 40.000 dokumenata o ubistvu predsednika Džona Kenedija, 3.600 i dalje se drži u strogoj tajnosti. Tim od sedam arhivista sa najvišim ovlašćenjima poslat je u Državni arhiv, gde će načiniti finalni izveštaj o atentatu na jednog od najpopularnijih predsednika u istoriji SAD, uključujući i do sada neobjavljene detalje.

Krajnji rok za objavljivanje izveštaja je oktobar 2017. godine, a ukoliko se uredba ispoštuje, to bi mogao da bude popriličan problem za reputaciju Centralne obaveštajne agencije Sjedinjenih Država (CIA).

Naime, izveštaj o Kenedijevom radu i ubistvu sadrži neke od najmračnijih tajni i špijunskih aktivnosti pod patronatom CIA.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Pretpostavlja se da 3.600 neobjavljenih stranica pomenutog izveštaja sadrže detalje o atentatima koje je CIA vršila u inostranstvu, o paravanskim kompanijama pa sve do psihologa tajno zaposlenih u Agenciji koji su davali pogrešne informacije istražiteljima o stanju i aktivnostima Li Harvi Osvalda, optuženog za ubistvo Kenedija.

Upotpunjavanje slagalice o ubistvu 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Država polako se približava svom kraju.

Od 3.600 neobjavljenih dokumenata, iza čak 1.100 stoji CIA, čiji je udeo najveći a ujedno i najtajniji.

Džon F. Kenedi je smrtno ranjen hicem dok se vozio sa svojom suprugom Žaklinom u predsedničkoj koloni. Više vladinih komisija, uključujući Vorenovu komisiju (koja je istraživala 10 meseci) je zaključilo da je Kenedija usmrtio Li Harvi Osvald.

http://www.youtube.com/watch?v=iU83R7rpXQY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track