OPASAN DIPLOMATSKI SUKOB ZBOG KIMOVOG BRATA: Malezija opozvala ambasadora u Pjongjangu
Foto: Fonet, 17.02.2017.

OPASAN DIPLOMATSKI SUKOB ZBOG KIMOVOG BRATA: Malezija opozvala ambasadora u Pjongjangu

Planeta -

Malezija je opozvala svog ambasadora u Severnoj Koreji, u vreme porasta napetosti između dve zemlje posle smrti Kim Džong-nama, polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong-una, za kojeg se sumnja da je otrovan na aerodromu u Kuala Lumpuru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, amabasador Malezije u Pjongjanu povučen je radi konsultacija.

S druge strane, ministarstvo navodi da je pozvalo severnokorejskog ambasadora u Kualu Lumpuru Kang Čola kako bi dobilo objašnjenje povodom optužbi koje je izneo na račun malezijske vlade.

Kang je rekao da je moguće da Malezija pokušava da prikrije nešto, kao i da je obdukcija Kim Džong-nama sprovedena "jednostrano i bez našeg prisustva".

U saopštenju se optužbe severnokorejskog ambasadora u Kuala Lumupuru ocenjuju kao "neosnovane" i naglašava da se smrt polubrata lidera Severne Koreje dogodila na tlu Malezije pod "misterioznim okolnostima" i da je odgovornost malezijske vlade da sprovede istragu i utvrdi uzrok smrti.

Diplomatski sukob između dve zemlje izbio je kada je malezijska policija odbacila zahteve severnokorejskih diplomata da preda telo Kim Džong-nama, za kojeg se sumnja da je otrovan na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Malezijski istražitelji tragaju za četvoricom Severnokorejaca koji su otputovali iz Malezije istog dana kada je polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong-una umro nakon što je najverovatnije otrovan na aeodromu u Kuala Lumpuru.

Zamenik načelnika malezijske nacionalne policije Nur Rašid Ibrahim rekao je da su četiri osumnjičena severnokorejska muškarca u bekstvu i da su avionom otputovali iz Malezije prošlog ponedelja, kada je Kim Džong-nam umro.

Od smrti Kim Džong-nama prošle nedelje, vlasti pokušavaju da utvrde detalje događaja za koji pretpostavljaju da je ubistvo.

Kim Džong-nam umro je u ponedeljak, kako se sumnja, nakon što mu je nepoznata tečnost naprskana u lice na aerodromu u Kuala Lumpuru, u napadu za koji se smatra da su izvršile dve agentkinje po naređenju Pjongjanga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track