OPET BOMBE U TURSKOJ: Poginulo šestoro kad je automobil naleteo na eksploziv
Foto: Ap 10 Okt 2015

Ne smiruje se situacija

OPET BOMBE U TURSKOJ: Poginulo šestoro kad je automobil naleteo na eksploziv

Planeta -
Pet turskih vojnika i jedan pripadnik specijalnih policijskih snaga ubijeni su danas u bombaškom napadu pripisanom kurdskim pobunjenicima u Nusajbinu, na jugoistoku Turske, javila je agencija Dogan.

Pripadnici turskih snaga bezbednosti, koji su bili u vojnoj operaciji u provinciji Mardin, naleteli su na bombu na putu, za koju se pretpostavlja da su je postavili kurdski pobunjenici iz Radničke partije Kurdistana (PKK), dodaje Dogan.

Policijski čas uveden je polovinom marta u gradu Nusajbin gde turske snage sprovode vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika, koji su, prema navodima turskih vlasti, iskopali rovove i postavili barikade oko grada.

Sličan napad dogodio se u četvrtak u Dijarbakiju, na jugoistoku Turske, gde je sedam policajaca poginulo u eksploziji automobila-bombe na autobuskoj stanici. Kurdske pobunjeničke grupe bore se za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske.

Mirovni pregovori izmedju Turske i PKK-a prekinuti su 20. jula 2015. posle samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču, na granici sa Sirijom. Tokom tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track