(FOTO) OPET SUZAVAC U GRČKOJ: Demonstranti protestovali zbog izbegličkog centra
Foto: Tviter/george Papapostolou

Sve veće tenzije

(FOTO) OPET SUZAVAC U GRČKOJ: Demonstranti protestovali zbog izbegličkog centra

Planeta -
Grčka policija upotrebila je suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog izgradnje centra za smeštaj migranata na turističkom ostrvu Kos, izvestili su lokalni mediji.

Oko 2.000 ljudi pridružilo se protestu protiv izgradnje centra za migrante na tom egejskom ostrvu, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva i gradonačelnika, koji strahuju od efekta koji bi to imalo na industriju turizma.

Lokalni mediji su javili da je policija upotrebila suzavac kako bi rasterala nekoliko desetina demonstranata koji su pokušali da upadnu na građevinski lokalitet oko 10 kilometara od luke Kos.

Grčka se obavezala da izgradi pet takozvanih "vrućih tačaka" za smeštaj i procesuiranje migranata na ostrvima Kos, Hios, Leros, Lezbos i Samos, naveo je AFP.

Smeštena svega nekoliko kilometara od obale Turske, živopisna grčka ostrva, turistička idila, postala su kapija za desetine hiljada izbeglica koje beže od rata i siromaštva u Evropu u potrazi za boljim životom.

Države članice Evropske unije dale su prošle sedmice Grčkoj rok od tri meseca da otkloni "manjkavosti" u kontrolisanju priliva migranata ili će se u suprotnom suočiti sa pograničnim kontrolama u ostatku Šengenske zone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track