OVDE CARUJE ZAKON DŽUNGLE: U brazilskim zatvorima ne vladaju čuvari, već okorele ubice
Foto: Youtube/Printscreen

Zastrašujuće

OVDE CARUJE ZAKON DŽUNGLE: U brazilskim zatvorima ne vladaju čuvari, već okorele ubice

Planeta -
Ovakva mesta su prave đavolje rupe u kojima vladaju bolesti, ubistva, grupna silovanja, a trgovina drogom samo cveta

Zatvori u brazilskoj državi Pernambuko su mesta u kojima vlada bezakonje, pod komandom silovatelja i serijskih ubica koji prodaju krek i ubijaju svakoga ko im duguje novac, kažu istraživanja.Upravnici zatvora toliko se plaše za sopstveni život, da ključeve ćelija daju najokorelijim kriminalcima, poznatim kao "čaveirosi" ("chave" je portugalska reč za ključ). Oni održavaju red među zatvorenicima, nametanjem sopstvenog sistema pravila.

Ključeve ćelija imaju samo odabrani, Foto: Youtube/Printscreen
Ključeve ćelija imaju samo odabrani, Foto: Youtube/Printscreen

Ovakvi zatvori su prave đavolje rupe u kojima vladaju bolesti, ubistva, grupna silovanja. "Čaveirosi" obično postaju oni koji su počinili najteže zločine, jer su upravnici svesni da "sitniji kriminalci" takve najviše poštuju", kaže jedan Brazilac iz zatvora u kome je brojčani odnos čuvara i zatvorenika jedan prema 31.

On otkriva da "čaveirosi" zahtevaju od drugih da "igraju po pravilima", dok oni sami rade šta im se prohte.

"Kada sam tek stigao, napala su me desetorica muškaraca. Stavili su mi kesu na glavu, vezali mi ruke iza leđa i silovali me", kaže 28-godišnji Horhe.

Za razliku od "običnih kriminalaca" koji su primorani da dele prljavu ćeliju sa desetinama ljudi, privilegovani članovi zajednice imaju na raspolaganju velike, udobno nameštene prostorije, sa televizorom, frižiderom i kupatilom.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Često se unajmljuju zatvorenici nižeg ranga kao sluge, odnosno "čegadose". Takođe, svi "sitniji prestupnici" su dužni da čaveirosima plaćaju porez na nedeljnom nivou, u iznosu od 11 evra. Oni koji prekrše pravila "čaveirosa", skupo će platiti.

Drugi izvor prihoda je unosna trgovina krekom, uz uterivanje dugova. Ako neki zatvorenik duguje "čaveirosu" novac za drogu, ovaj će ucenjivati ne samo njega, već i članove njegove porodice.

"Dobila sam poziv od muškarca koji mi je naredio da platim dug svog sina. Rekao je: "Ili plati, ili kupi mrtvački kovčeg za njega" kaže jedna Sandra koja je morala zbog toga da se odrekne televizora.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

"Gazde" takođe iznajmljuju ostalima bolje opremljene ćelije, u dogovoru sa čuvarima. Na taj način mogu da zarade i do 400 evra po ćeliji. Kada žele da izbace stanara, prijavljuju ga za navodno kršenje pravila, te ovaj biva premešten u samicu.

"Moj sestrić je završio u samici nakon što su ga sluge "čaveirosa" pretukle metalnim šipkama. Tamo vlada zakon džungle", kaže jedna Brazilka.

U brazilskim zatvorima smešteno je oko 607.000 ljudi, iako je predviđeno da primi oko 377.000. U Pernambuku, skoro 32.000 zatvorenika služi kaznu u ustanovama u kojima ima mesta za 10.500 kriminalaca.

"Država je ugurala desetine hiljada ljudi u ćelije u kojima ima mesta za trećinu tog broja, a zatim je ključeve predala najopasnijim kriminalcima. Ovo je ogroman problem u Pernambuku", kaže Marija Laura Kanineu, upravnica jednog zatvora.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track