PAKLENI PLAN OBAME I PUTINA: SAD i Rusija prekrajaju granice Sirije i Iraka
Foto: AP

Podela plena

PAKLENI PLAN OBAME I PUTINA: SAD i Rusija prekrajaju granice Sirije i Iraka

Planeta -
Susret do kojeg će doći na margini zasedanja Glavne skupštine UN-a u Njujorku nastavak je saradnje među vodećih sila koje pokušavaju zaustaviti krvoproliće u Siriji

Američki predsednik Barak Obama sledeće nedelje susrešće se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o mogućem rešenju sirijske krize.

Susret do kojeg će doći na margini zasedanja Glavne skupštine UN-a u Njujorku nastavak je očito već poodmakle komunikacije među vodećim svetskim silama koje pokušavaju zaustaviti krvoproliće u Siriji i stabilizovati Bliski istok. Inače, sastanak koji će biti održan biće prvi službeni susret američkog i ruskog predsednika od početka eskalacije sukoba u Ukrajini. Doduše, Obama i Putin neslužbeno su razgovarali prošle godine tokom međunarodnog samita u Australiji, ali pravih, službenih razgovora i eventualnih dogovora nije bilo već nekoliko godina.

Nagađa se da je na vidiku rešenje bliskoistočnog problema, i to vrlo radikalnom merom - potpunim prekrajanjem granica u toj regiji kojim bi Sirija i Irak nestale kao države kakve su, bar na papiru, danas. Asadov režim dobio bi uski zapadni pojas današnje Sirije, u kojem se nalazi Damask, ali i glavne sirijske luke poput Latakije, što bi Rusiji, Asadovom savezniku, osiguralo ono što Moskva neskriveno želi, vojno-pomorsku bazu na Sredozemlju. Kurdi bi, pak, dobili svoju državu na severoistoku Sirije i Iraka, čija bi se relativno uska granica protezala uzduž južne granice Turske. Najveći dio Sirije i zapadna polovina Iraka, teritorij koji danas više-manje kontrolira ISIS, bio bi objedinjen u novu sunitsku državu, dok bi istočni Irak, s Bagdadom kao glavnim gradom, bio pretvoren u državu šijitskih muslimana. Ipak, i to rješenje, dođe li uopšte do njega, iako zadovoljava apetite bar dela zaraćenih strana, i u kojem svako nešto dobija u teritorijalnom smislu, nosi sa sobom velike opasnosti.

Prilično je jasno da, bez ruskih čizama na terenu, ISIS ne može biti poražen. I stoga će američka administracija, vrlo je verovatno, deklarativno osuditi dotok oružja i vojnika u regiju, ali će lako postići dogovor sa Putinom o mogućoj vojnoj intervenciji. Jer svima je sukob u Siriji koji se odavno oteo kontroli sada već postao, ako ne pretnja, a ono, zbog velikog izbegličkog talasa, prilično velika smetnja koju je neophodno što pre ukloniti.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja