SKANDAL U ŠPANIJI: Deset katoličkih sveštenika zlostavljalo jednog dečaka!
Foto: AP

Razotkriveni i optuženi

SKANDAL U ŠPANIJI: Deset katoličkih sveštenika zlostavljalo jednog dečaka!

Planeta -
Sveštenici su optuženi na inicijativu Pape Franje, koji je naredio istragu kad mu se žrtva, danas mladić, obratila pismom

GRANADA - Deset katoličkih sveštenika u Španiji je optuženo za učestvovanje ili pomaganje u zlostavljanju jednog dečaka, navodi se u danas objavljenim sudskim dokumentima ovog slučaja, za koji je papa Franja pomogao da ugleda svetlo dana.

Sudija Antonio Moreno zvanično je optužio 10 sveštenika i dva civilna lica u gradu Granada na jugu Španije za seksualno zlostavljanje jednog dečaka, od 2004, kada je žrtva imala 14. godina, do 2007. godine.

Papa Franja je rekao da je naredio crkvenu istragu pošto mu je jedan mladić (25) pisao kako je bio zlostavljan kao dečak, dok je bio ministrant u crkvi. Drugi muškarac (44) je, takođe, optužio jednog od sveštenika za zlostavljanje početkom devedesetih godina prošlog veka, navodi se u sudskim spisima.

Sudija je zatražio pravno mišljenje da li ovi zločini podležu roku zastarevanja, preneo je AFP.

Grupa podrške žrtvama zlostavljanja, u reagovanju na odluku suda, pozvala je danas papu da smeni nadbiskupa Granade Fransiska Havijera Martinesa. Papa Franja je zauzeo stav nulte tolerancije prema zlostavljanju koje su počinili sveštenici nad decom od kako je 2013. godine na mestu poglavara rimokatoličke crkve nasledio papu Benedikta XVI.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track